Hrvatska
StoryEditor

Emil Tedeschi: Pogled na poduzetništvo se mijenja, a tome doprinose dvije tvrtke koje su bile start-upi, a sad vrijede više od milijardu dolara

29. Rujan 2021.

Osim otvaranja prijava za sedmo hrvatsko izdanje EY Poduzetnika godine koje traju do 30. studenog, današnji panel 'Budućnost hrvatskog poduzetništva' obilježio je razgovor o trenutnom stanju u hrvatskom poduzetništvu, ali i diskusija o njegovim potencilima i budućnosti.

U razgovoru, u kojem je temeljni zaključak bio da se svjetonazor u hrvatskom poduzeništvu promijenio u pozitivnom smjeru i da se zajedničkom suranjom može stvoriti još kvalitetnih poduzetnika, sudjelovali su Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe i predsjednik žirija programa EY Poduzetnik godine, Hrvoje Josip Balen, jedan od osnivača Visokog učilišta Algebre i EY Poduzetnik godine za 2020. godinu, Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste bankemte Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska i pokretač programa u Hrvatskoj.    

- Pogled na poduzetnike i poduzetništvo se mijenja, a tome doprinosi i činjenica da imamo dvije tvrtke koje su bile start-up, a sad vrijede više od milijardu dolara. Sličnih primjera nam ne nedostaje, naši poduzetnici su postali zvijezde, a to je ono što nam treba. Među njima je sigurno i naš sljedeći jednorog. Važnost programa EY Poduzetnik godine je u tome da plješćemo najboljima jer je to najbolji poziv drugima da žive i rade u Hrvatskoj - rekao je Tedeschi te dodao da je veliki korak kada je jedan poduzetnik spreman pomagati drugom i spajati ga s ljudima bez da se osjeća ugroženo. 

Osim kredita potrebno je i savjetništvo 

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke koja je ujedno i generalni sponzor EY Poduzetnika godine, istaknuo je da krediti nisu jedina bitna stavka u poduzetništvu, već je potrebno i kvalitetno savjetovanje. Smatra da se kombinacijom i suradnjom banaka, poduzetnika i nekih fondova mogu napraviti dugoročne poduzetničke priče. 

- Kapitala ima dovoljno, no njega ne čine samo bankarski krediti, već i sustavna podrška i savjetovanje poduzetnika. Odgovornost je na svima nama da zajedno povežemo sve segmente kapitala koji je poduzetnicima potreban. Uz moratorij i druge alate likvidnosti pomagali smo poduzetnicima koji su se pokazali fokusiranima i otpornim usprkos izazovima - objasnio je Schoefboeck. 

'Moramo stvarati kompetitivne ljude'

Hrvoje Josip Balen, koji je zajedno s partnerima Mislavom Balkovićem i Tomislavom Dominkovićem ponio titulu šestog hrvatskog EY Poduzetnika godine, istaknuo je da je zapravo bilo hrabro titulu za poduzetnika godine dati nekome tko se bavi obrazovanjem, no i da na sve, pa tako i obrazovanje, treba gledati globalno. Glavna razlika između Algebre i ostalih sveučilišta je, smatra Balen, to što pokušavaju biti kompetitivni i to nastoje prenositi na studente. 

- Mi se volimo natjecati i želimo moći konkurirati bilo kojem sveučilištu u EU. Općenito, moramo proizvoditi ljude i okruženje koje je kompetitivno - kazao je Balen te dodao da je uloga obrazovnih institucija davati podršku mladim ljudima, budućim poduzetnicima, da spremno mogu nastupati u bilo kojoj zemlji svijeta, bez obzira gdje su stjecali znanja.

Također, istaknuo je da se mala zemlja poput Hrvatske mora fokusirati na istraživanje, razvoj i znanje te da program EY Poduzetnik godine već šest godina dokazuje da Hrvatska ima potencijala i mogućnosti upravo na tim područjima.

Jedino zajedno možemo izgraditi bolje poslovno okruženje

image
foto
Uz Emila Tedeschija o tome tko će biti sljedeći EY Poduzetnik godine odlučivat će žiri u sastavu Nenad Bakić i Saša Cvetojević te dosadašnji laureati programa Alan Sumina, Đuro Horvat, Marko Pipunić, Mate Rimac, Silvio Kutić te Hrvoje Josip Balen.

- U EY-u svoju svrhu vidimo u izgradnji boljeg poslovnog okruženja, dakle i boljeg društva. To smo htjeli i pokazati kroz ovaj program nagrađivanja poduzetnika. Htjeli smo poduzetnicima dati zasluženu poziciju u društvu, jer oni svakodnevno rade na idejama i projektima koji donose promjene na dobrobit sviju - istaknuo je prilikom najave ovogodišnjeg izbora Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

24. travanj 2024 23:28