Hrvatska
StoryEditor

Europe Energy Week: Deset smjernica da Europa postane predvodnik energetske tranzicije

23. Lipanj 2021.

Kako kolektivno oblikovati europsku energetsku budućnost bila je tema trodnevne virtualne konferencije Europe Energy Week u organizaciji Siemens Energyja na kojoj je sudjelovalo tri tisuće ljudi iz 95 zemalja.

Svoje viđenje kako Europa može predvoditi energetsku tranziciju dao je 51 međunarodni govornik, a među njima su bili predstavnici vlasti, financijski stručnjaci i predstavnici energetskih tvrtki. Glavne okosnice rasprave bila su dva ključna pitanja: Kako Europa može postići zdravu ravnotežu među održivosti, inovacija i transformacije? I koje korake treba poduzeti da se europska raznolikost u političkom, gospodarskom i socijalnom smislu iskoristi za energetsku tranziciju?

- Dobre su vijesti iz razgovora da su svi diljem Europe posvećeni djelovanju u skladu sa sloganom nadolazeće konferencije COP26: 'Vrijeme je da svijet prijeđe iz desetljeća promišljanja o klimatskim promjenama u desetljeće ispunjavanja ciljeva' - izjavio je Ariel Porat, Senior VP Hub Europe Siemens Energyja. Istaknuo je da je cijena ako ništa ne poduzmemo daleko veća od cijene djelovanja kako u fiskalnom, tako i u socijalnom smislu, ali i da je izazov golem.

- Energetska tranzicija zahtijeva promjene ogromnih razmjera i ne postoji jedna specifična tehnologija koja će ponuditi sve odgovore. Trebat će nam kombinacija rješenja i ta će kombinacija ovisiti o tome gdje se nalazite na putu transformacije i dekarbonizacije - naglasio je Porat.

Deset smjernica da Europa postane predvodnik energetske tranzicije

  1. Pristup ulagačkom kapitalu po prihvatljivim troškovima presudan je za uspješan prijelaz na čišću energiju
  2. Potrebna nam je usmjerena suradnja između javnog i privatnog sektora da bismo ubrzali globalnu dekarbonizaciju
  3. Iskustvo iz energetskog sektora bit će ključno za razvoj novih tehnologija radi postizanja klimatskih ciljeva
  4. Sjeverno more omogućit će ubrzanje energetske tranzicije
  5. Energetska transformacija neće se dogoditi preko noći i potrebna nam je hrabrost za prijelazna rješenja
  6. Vjetroelektrane na kopnu i moru igrat će važnu ulogu u dekarbonizaciji našega energetskog sustava
  7. Poboljšanje mrežne infrastrukture mora biti prioritet za razvoj obnovljive energije
  8. Kibernetička sigurnost igra ključnu ulogu u osmišljavanju otpornih energetskih sustava za sigurnu opskrbu energijom
  9. Sintetička goriva iz zelenog vodika ključni su element za povezivanje sektora i važna za dekarbonizaciju prometnog sektora
  10. Nove tvrtke, korporacije i rizični ulagači moraju kombinirati svoje jedinstvene snage da bi razvili inovacije i proširili njihovu primjenu
01. travanj 2023 12:24