Hrvatska
StoryEditor

Europska komisija pokrenula postupak protiv čak 24 članice

13. Veljača 2021.
Nova, za potrošače povoljnija telekomunikacijska pravila samo su Grčka, Mađarska i Finska prenijele u svoje zakonodavstvo do zadanog roka koji je istekao 21. prosinca 2020.

Da nije samo Hrvatska nerijetko loš europski đak, pokazuje prošlotjedna odluka Komisije da pokrene postupak protiv čak 24 članice jer nisu prenijele nova telekomunikacijska pravila Europske unije. Kako stoji u objašnjenju, europski regulativni okvir za elektroničke komunikacije osuvremenjen je Zakonikom o elektroničkim komunikacijama kako bi potrošači imali veći izbor i prava, što podrazumijeva jasnije ugovore, kvalitetu usluga i veću konkurenciju.

Viši standardi

Novim su pravilima postavljeni viši standardi komunikacijskih usluga, što u praksi znači, primjerice, jednostavnije i učinkovitije komuniciranje s hitnim službama. Operatori pak mogu profitirati od novih pravila za poticanje ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta i poboljšane regulativne predvidljivosti, što otvara prostor za inovativnije digitalne usluge i bolju infrastrukturu. Untoč pozitivnim učincima koji se očekuju od provedbe pravila, samo su Grčka, Mađarska i Finska prenijele nova pravila u svoje zakonodavstvo do zadanog roka, 21. prosinca prošle godine. Komisija je stoga zaboravljivim državama članicama poslala službene opomene i od njih zatražila donošenje odgovarajućih mjera. Dužne su na to odgovoriti u roku od dva mjeseca.

– To je najvažniji propis za ostvarenje europskoga gigabitnog društva i puno sudjelovanje svih građana Unije u digitalnom gospodarstvu i društvu – navode iz Komisije i dodaju da EK pruža potporu članicama u prenošenju direktive u nacionalno pravo praćenjem postupka prenošenja i davanjem opsežnih smjernica i pomoći.

Poštene cijene i natjecanje

Uz to, Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC) izradilo je i objavilo smjernice za uspješno uvođenje novih pravila. U prosincu prošle godine Komisija je s dva nova propisa učvrstila tržišno natjecanje, regulativnu usklađenost i jednake uvjete za sve sudionike na tržištu, te zaštitila potrošače i omogućila poštene cijene i raznovrsne ponude internetskih i telefonskih usluga.

Nova delegirana uredba utvrđuje jedinstvene maksimalne cijene završetka glasovnih poziva u cijeloj Uniji koje operatori smiju jedni drugima naplaćivati za pozive između njihovih fiksnih i mobilnih mreža, a revidirana Preporuka o mjerodavnim tržištima ažurira popis unaprijed definiranih tržišta, koji europska nacionalna regulativna tijela moraju redovito preispitivati.

18. travanj 2024 15:27