Hrvatska
StoryEditor

Evo gdje i kako možete pomoći stradalima u potresu u Petrinji, Sisku i okolici

29. Prosinac 2020.
Potres prosinac

Ravnateljstvo Civilne zaštite izvijestilo je u utorak da se pomoć postradalima u potresu može dostaviti u prostorije Crvenog križa, prenosi Hina.

Ravnateljstvo Civilne zaštite primilo je velik broj upita oko prikupljanja i dostavljanja pomoći građanima pogođenima razornim potresom na sisačko-moslavačkom području te je uputilo građane gdje i kako da dostavljaju pomoć ili ponude za pomoć.

- Zbog velikog broja upita u vezi prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći građanima Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom sve donatore upućujemo kako humanitarnu pomoć u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće, obuće i slično mogu dostaviti u prostorije Crvenog križa - objavilo je Ravnateljstvo na internetskim stranicama.

Ponude za opremom, mehanizacijom i slično zainteresirani donatori mogu dostaviti na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Crveni križ na svojim je web stranicama objavio Upute za donacije i pomoć pogođenima potresom u Petrinji i  Sisku.

Novčane donacije

Donirati novčana sredstva za pomoć osobama pogođenim potresom u Petrinji i Sisku možete na sljedeći račun:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva - SWIFT CODE: PBZGHR2X

Donacije materijalne humanitarne pomoći

Pravne osobe se mogu javiti Hrvatskom Crvenom križu na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Zagreb stradalom području na raspolaganje stavlja sve svoje resurse

- Prema uputi gradonačelnika Milana Bandića Grad Zagreb je u Petrinju i Sisak poslao interventne timove Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, vatrogasce obučene za spašavanje iz ruševina, specijalni kontejner koji sadrži opremu za spašavanje iz ruševina, 100 kreveta, pet šatora i cerade za prekrivanje krovova. Pomoć pruža i osam ekipa zagrebačke hitne pomoći te članovi Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Zagreb i Zagrebački radioamaterski savez - priopćeno je iz Grada Zagreba.

U Petrinji i Sisku na terenu su 54 zagrebačka vatrogasca i 12 vatrogasnih vozila uz jedno vatrogasno vozilo koje je već jučer poslano na stradalo područje. 

Splitsko-dalmatinska županija nudi smještaj stradalima u potresu

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je novinarima izjavio da su u stalnom kontaktu s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom Tomom Medvedom, zapovjednikom Civilne zaštite Hrvatske Damirom Trutom i sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem.

Na putu za ugroženo područje je šest pretražnih timova i isto toliko spasitelja iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), još je osobnim automobilima tamo otišlo stotinjak spasitelja i devet vatrogasaca sa potražnim psima. Župan Boban je rekao da stanovnici Splitsko-dalmatinske županije žele pomoći ljudima pogođenim potresom, među kojima su  Torcida i veterani 4. Gardijske brigade, ali i brojni ostali. Izvijestio je i da je županijski Crveni križ objavio obavijest o prikupljanju potrepština, a prikupljanje će na području županije započeti već sutra. Građani mogu donirati prekrivače, deke, ali i konzerviranu hranu, kao i onu koja može duže stati.

Brojne udruge i građani ujedinili su se i organiziraju pomoć 

Mnogi su na svojim društvenim mrežama objavili kako prikupljaju pomoć za stradale u potresu, nudi se prijevoz do Petrinje i okolnih mjesta, objavljuju se popisi što je sve potrebno.

HPD Gora Zagreb na svojoj je Facebook stranici objavilo sljedeće:

Čuli ste svi i vidjeli što je potres napravio Petrinji, Sisku i Glini. Pozivamo vas da razmislite i spremite se za pomoć ljudima u nevolji.

Što je potrebno? Spremiti ruksak kao da idete dva dana na Velebit, radne rukavice i toplu odjeću. Bitno je da se spremi onaj ili ona koji stvarno može pomoći. Muški će više fizički raditi, a žene mogu sigurno pomoći u drugim stvarima. Bitno je da sad ne mislimo na sebe, da se jave oni koji su stvarno u mogućnosti pomoći.

Nemojte kretati sami dolje da se ne bi stvarao dodatni nepotrebni pritisak!

HGSS Sisak je rekao da će dati zeleno svjetlo kad će trebati doći i pomoći. To će možda biti i za tri, četiri dana. Možda sutra, tko zna. Karlovački specijalci i gardijske brigade se isto spremaju krenuti pomoći čim dobiju zeleno svjetlo. Sva karlovačka planinarska društva se također organiziraju i čekaju zeleno svjetlo!

Mislim da ste shvatili poruku. Ne krećite na svoju ruku, čekajte znak i onda ćemo krenuti, organizirano!

Medical Yoga Centar na svom je Facebooku također objavio post s informacijama kada, gdje i što prikupljaju za pomoć stradalima:

Sutra, 30.12.2020. u Centru Kvatrić, Bužanova 7(prizemlje - postoji tabla sa natpisom Medical Yoga Centar), donesite sljedeće najpotrebnije stvari:

  • Voda
  • Deke (vreće za spavanje)
  • Svijeće
  • Toplija odjeća
  • Suha hrana

Centar će biti otvoren od 10 do 12 sati, od 13 do 15 sati te od 18 do 20 sati.

Ako ne možete u to vrijeme, donesite kad god možete i ostavite ispred vrata. Dario će navraćati tijekom dana kad stigne i stavljati u centar, a sutra će dogovoreni prijevoz to sve prebaciti tamo gdje treba.

HUP poziva na donacije

HUP je odlučio prikupiti donacije za pomoć svim građanima Siska, Petrinje i okolnih mjesta kojima je potres oštetio domove i imovinu. Pokažimo da HUP čine poduzetnici i poslodavci velikog srca, koji brinu o pojedincima i o najsiromašnijim dijelovima Hrvatske. Pomozimo svi zajedno ljudima koji su kroz povijest uvijek i bezrezervno bili spremni podnijeti najteže terete za sve nas ostale.

Svi koji žele donirati i na taj način pomoći mogu to učiniti uplatom na račun:

  • Hrvatska udruga poslodavaca
  • Radnička cesta 52, Zagreb
  • Privredna banka Zagreb, Radnička cesta 50, Zagreb
  • IBAN: HR7123400091510359955
  • Poziv na broj: OIB tvrtke
  • Opis: donacija HUP potres

 

26. travanj 2024 11:35