Hrvatska
StoryEditor

Fashion Box pandemijsku godinu zaključio s 234,3 milijuna eura

28. Travanj 2021.

Fashion Box, tvrtka u čijem je vlasništvu modna marka Replay, zaključila je 2020. iznosom od 234,3 milijuna eura, što je u odnosu na prethodno razdoblje pad od svega 11,4 posto, dok je EBITDA iznosio 10 posto prometa. Pad je na globalnoj razini rezultat pandemije i restriktivnih mjera potrebnih za njezino suzbijanje. Ipak, u 2020. godini povećan je izvoz dostigavši ukupno ​​92 posto -  podijeljen između Europe sa 72 posto i ostatka svijeta za preostalih 20 posto prometa te s posebnim naglaskom na Bliski Istok i Aziju, navodi se u priopćenju.

- Unatoč ograničenjima uspjeli smo zabilježiti pad znatno niži od prosjeka u industriji. 'Stroj' tvrtke reagirao je vrlo brzo što nam je omogućilo da na najbolji način upravljamo situacijom. Kako sada stvari stoje - a naravno da mi je teško prognozirati 2021. godinu jer još ne znamo hoće li se blokade produžiti i poznato nam je da trenutno postoji velika neizvjesnost oko napretka kampanja cijepljenja - nastavit ćemo neprestano nadzirati situaciju kako bi odmah reagirali na bilo kakav razvoj događaja. Trenutno, ipak mogu pretpostaviti da smo tijekom prvog tromjesečja 2021. uspjeli zabilježiti 10-postotni rast prometa u odnosu na prošlu godinu - komentirao je izvršni direktor Fashion Box SpA Matteo Sinigaglia.

Analizirajući izvedbu na različitim kanalima, kanal e-trgovine nastavio je napredovati bilježeći rast od 8 posto u usporedbi s 2019. godinom. Točnije, s dvoznamenkastim rastom u Istočnoj Europi od 16 posto i Sjevernoj Europi od 15 posto.

Kao rezultat nužnih restriktivnih mjera, a u odnosu na 2019. godinu, maloprodaja je zabilježila ukupni pad od 25 posto. Jedino je tržište na Bliskom istoku iznimka od ovog trenda uz zaključenje godine s pozitivnih 7 posto. S druge strane, veleprodajni kanal bio je manje penaliziran situacijom te evidentira ukupni pad od 5,9 posto, prvenstveno zahvaljujući rezultatima u Aziji ( +50 posto) i Bliskom Istoku (+28 posto) koji su ublažili smanjenje od 10,8 posto zabilježeno u Europi, zaključuje se u prioćenju.

09. svibanj 2024 15:56