Hrvatska
StoryEditor

Fondovska industrija porasla za 18 posto

02. Veljača 2020.
Imovina investicijskih fondova lani je u odnosu na prethodnu godinu porasla za tri i pol milijarde kuna, na 22,5 milijarde
Ponukani niskim kamatama na depozite, građani su se okrenuli alternativnim načinima ulaganja. Imovina investicijskih fondova tako je lani u odnosu na prethodnu godinu porasla za tri i pol milijarde kuna, na 22,5 milijardi. No daleko je to još od pretkriznih godina s početka stoljeća

Prošla je godina bila više nego uspješna za fondovsku industriju. Osim što se povećao broj otvorenih investicijskih fondova, povećala se i njihova ukupna imovina, koja sad iznosi 22,5 milijardi kuna. Usporedimo li taj podatak s krajem 2017., kad je ona iznosila 18,5 milijardi kuna, i potkraj 2018. kad je samo blago porasla na 19 milijardi kuna, rast od tri i pol milijarde u godinu dana itekako je dobar. To pokazuje da su se građani, ponukani niskim kamatama na depozite, okrenuli alternativnijim načinima ulaganja iako i dalje za takva ulaganja postoji mnogo prostora za rast uzmemo li u obzir podatak da financijska štednja hrvatskih građana iznosi oko tristo milijardi kuna.

Još je važnije od rasta imovine i broja otvorenih investicijskih fondova to da su prošle godine znatno rasli i prinosi iako se razlikuju od fonda do fonda i ovise o izloženosti riziku i uspješnosti investiranja fondovskih menadžera. Najnoviji podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga u kojima su obuhvaćena sva četiri kvartala 2019. pokazuju da su najveće prinose lani ostvarili dionički UCITS fondovi, u prosjeku oko 15,54 posto, što je i očekivano jer je 2019. bila iznimno uspješna godinu za dionička tržišta kapitala.

No, gledano pojedinačno, prinosi deset najuspješnijih dioničkih fondova bili su znatno veći od prosjeka. Tako je, primjerice, najuspješniji dionički fond Triglav Specijal Opportunity u odnosu na 2018. rastao za 25,35 posto, Generali Nova Europa ostvario je prinos od 24,66 posto, a InerCapital Global Equity rastao je za 23,89 posto. Među prvih deset najuspješnijih dioničkih fondova našli su se i ZB Euroaktiv UCITS fond, Capital Breeder, InterCapital SEE Equity, Platinium Global Opportunity, Generali BRIC, koji su svi rasli više od 21 posto, a PBZ Equity i OTP indeksni rasli samo nešto manje od 20 posto, što su također bolji prinosi negoli je industrija dioničkih fondova ostvarila 2018.

Prosjek rasta mješovitih fondova iznosio je oko 12 posto, ali u prvih pet rast je bio znatno veći. Najuspješniji je bio InterCapital Balanced, Klasa A, koji je rastao 16,44 posto, PBZ Global zabilježio je rast od 14,45 i Allianz Portfolio od 13,65 posto, a fondovi smješteni u kategoriju 'ostali' prema najnovijim su Hanfinim podacima rasli u prosjeku malo manje od devet posto iako je najuspješniji među njima, Generali Prvi izbor, rastao više od 24 posto.

Top listu fondova, što se očekuje u 2020. godini, što će raditi regulator tržišta kapitala te isplati li se ulagati u fondove, možete pročitati u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera. 

19. travanj 2024 01:49