Hrvatska
StoryEditor

Gabrić Jambo, Kerum, Eškinja, Abdić Babo - Sve poduzetnici i (ne)uspješni gradonačelnici. A Tomislav Mamić?

05. Veljača 2021.

Do kraja radnog dana, odnosno do kasnih poslijepodnevnih sati u petak, iz Tommyja nismo dobili komentar na najavljenu kandidaturu vlasnika Tomislava Mamića za gradonačelnika Splita, trenutačno najmoćnijeg poslodavca najveće kompanije u Dalmaciji.

Direktor korporativnih komunikacija Tommyja Dario Mamić odmah nam je u telefonskom razgovoru rekao da je vlasnik tvrtke odlučio da u ovom trenutku neće davati izjave i očitovati se o kandidaturi, ali da će Liderov upit svakako Tomislavu Mamiću biti proslijeđen, tako da bi izjavu Mamića vlasnika ipak mogli dobiti u ponedjeljak.

Poznavatelji tvrde da kandidature poduzetnika za gradonačelnike ili načelnike općina nisu rijetkost u razvijenim zapadnim zemljama, dapače, poduzetnici u zemljama EU ako se na takvo što i odluče to najčešće čine kako bi dali svoj doprinos razvoju lokalne zajednice i sredine u kojoj posluju. No, motivi takovih kandidatura mogu biti zbog zauzimanja pozicija moći, raspolaganja proračunom ili pogodovanjima raznim interesima i interesnim skupinama.

Poznato je da se više domaćih poduzetnika kandidiralo i dobilo pozicije gradonačelnika ili načelnika općina, od svježeg primjera kontroverznog poduzetnika Željka Keruma i njegove funkcije gradonačelnika Splita, preko Stipe Gabrića Jamba, političara i poduzetnika koji je bio gradonačelnik Metkovića od 1997. do 2013. godine i zastupnik HSS-a u šestom sazivu Sabora.

I Darko Eškinja direktor i suvlasnik tvrtke Bure d.o.o. te Tvornice mreža i ambalaže, bio je gradonačelnik općine Biograd na moru, ali je 2006. podnio ostavku sa te funkcije jer ga je oporba otpuživala za sukob interesa budući da je Tvornici mreža dao koncesiju na zemljište. Eškinja se tada branio da je tu odluku potvrdilo GV Biograda, te da je dotična tvrtka (tada bila) u vlasništvu njegove supruge.

Poznati poduzetnik koji se okušao u vlasti iz vremena bivše države bio je i Fikret Abdić zvani Babo, nekada vlasnik tada moćne tvrtke Agrokomerc koji je u vrijeme rata u BiH od 1992. do 1993., zajedno sa Alijom Izetbegovićem bio član ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine iz redova bošnjačkog naroda, a od 1993. i predsjednik nepriznate tzv. Samostalne autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

No, kako bilo, Mamićeva odluka da se kandidira za gradonačelnika Splita izazvala je veliku pozornost medija, i iznenadila javnost, jer je ovaj najmoćniji poslodavac u Dalmaciji nedavno izjavio da ga politika ne zanima.

Ipak, nedavno je za jedne dnevne novine rekao da ga brojni sugrađani i poznanici već neko vrijeme nagovaraju da se aktivno uključi u kampanju za izbor gradonačelnika i budućih članova Gradskog vijeća jer smatraju da može napraviti iskorak i donijeti pozitivne promjene.

- Dugo sam razmišljao i konačno se odlučio aktivirati se i pokušati nešto napraviti u tom smislu – izjavio je za lokalne medije Tomislav Mamić, budući nezavisni kandidat za gradonačelnika Splita.

Mamić je tom prilikom istaknuo da ga motivira ideja formiranja nezavisne listu na kojoj bi se pojavili najugledniji građani Splita iz svih sfera društvenog života kako bi građani dobili svoje predstavnike koji uživaju široko povjerenje i potporu.
Inače, trgovački maloprodajni lanac Tommy, osim što je najveći i najznačajniji na području Dalmacije i ima 212 prodajnih mjesta, prisutan je u sedam županija i u gradu Zagrebu, a tržišni udio mu kontinuirano raste.

U 2019. Tommy je ostvario 3,1 milijardu kuna prihoda, što je bio rast od deset posto u odnosu na prethodnu godinu, a upućeni tvrde da im koronakriza nije nimalo naštetila niti se negativno odrazila na poslovanje. A to bi moglo značiti da Mamić u utrku za gradonačelnika Splita ulazi kako bi dao doprinos lokalnoj zajednici, po uzoru na poduzetnike razvijenih europskih zemalja, a ne radi koristi, zauzimanja pozicija moći ili vlastitih materijalnih interesa.

17. travanj 2024 07:35