Hrvatska
StoryEditor

Goldman Sachs: Još je prerano bitcoin smatrati digitalnim zlatom

30. Travanj 2021.
bitcoinfoto Shutterstock
piše: Domagoj Mataić

Ekološki problemi, nedostatak stvarne uporabe i konkurencija drugih kriptovaluta kao što je ether, najveći su faktori zašto je prerano za ideju bitcoina kao digitalnog zlata.

Mnogi ljubitelji kriptovaluta tvrde da je najveća svjetska kriptovaluta sredstvo za očuvanje vrijednosti koje se može koristiti kao zaštita od inflacije i sigurno utočište u vrijeme krize, poput zlata. Međutim, analitičari Goldman Sachsa na čelu s Jeffreyjem Curriejem navode kako je pozicija bitcoina kao „obrambene“ imovine daleko od sigurne.

Napomenuli su kako je bitcoin nedavno zastao jer je ponovni skok slučajeva koronavirusa diljem svijeta naveo ulagače da potraže obrambene strategije. Jedan od problema s kojim se bitcoin suočava je taj što ga mnogi kritiziraju zbog ogromne količine energije koja se koristi u procesu rudarenja. Istraživanje sa Sveučilišta Cambridge pokazalo je da svake godine koristi više energije od Argentine.

S druge strane, mnogi pristaše bitcoina odbacuju zabrinutost zbog njegove potrošnje energije tvrdeći da rudari sve više koriste obnovljivu energiju. Nic Carter, zagovornik bitcoina i cijenjeni analitičar u bitcoin zajednici ističe kako usporedba energetske potrošnje bitcoina s pojedinim državama nema smisla.

- Kritičari bitcoina trebali bi razumjeti kako protokol funkcionira kako bi mogli nepristrano procijeniti troškove energije i vanjski učinak na okoliš - rekao je Carter. Također, Carter je nadodao kako je bitcoin trenutačno na „nišanu“ mnogih, dok se o ostalim brojnim energetskim potrošačima poput božićnih lampica, uopće ne piše i ne propitkuje njihov utjecaj na okoliš.

Goldmanovi analitičari istaknuli su i činjenicu da je bitcoin pružio temelj drugim kriptovalutama kao što su ether i ostali altcoini te da ovakav tip natjecanja povećava rizike oko držanja bitcoina. U Goldman Sachsu također smatraju kako ograničena mogućnost korištenja bitcoina smanjuje njegovu atraktivnost u smislu hedge imovine.               

- Tradicionalna dugoročna sredstva očuvanja vrijednosti kao što su zlato, umjetnine, dijamanti, vino i kolekcionarski predmeti imaju vrijednost i uporabu izvan samog slučaja očuvanja vrijednosti - kazali su  analitičari. Naveli su kako je stvarna upotreba važna jer izglađuje volatilnost cijene jer se stvarna potražnja prilagođava kako bi apsorbirala promjene u investicijskoj potražnji.

- Nedostatak stvarne upotrebe bitcoina i negativan učinak na okoliš čine ga ranjivim na gubitak potražnje u očuvanju vrijednosti u odnosu na drugu, bolje dizajniranu kriptovalutu. Stoga, mislimo da je prerano za bitcoin da se natječe sa zlatom za titulu sigurnog utočišta, ali obje imovine mogu istovremeno koegzistirati – poručili su iz Goldman Sachsa.

Unatoč propitivanju upotrebe bitcoina, Goldman je nedavno ponovno otvorio svoj kripto trgovinski stol postajući tako jedna od mnogih tradicionalnih institucija koju privlači rast cijena kriptovaluta.

 

25. travanj 2024 17:41