Hrvatska
StoryEditor

Grad Osijek ukinuo komunalni doprinos za gospodarstvenike

17. Veljača 2022.
Industrijska zona Nemetin
Kad investitori budu odlučivali između Osijeka i nekoga drugoga grada, znatnu prednost mogao bi imati Osijek, grad koji je ukinuo komunalni doprinos za gospodarstvenike, a riječ je o višemilijunskim uštedama. I to nije jedina pogodnost koju nudi poduzetnicima

Svi koji u Osijeku grade gospodarsko-poslovne građevine od 1. siječnja 2022. oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa. Za sve ostale namjene, poput gradnje stambene zgrade, komunalni doprinos smanjuje se za deset posto.

– Grad Osijek širom otvara svoja vrata poduzetnicima i investitorima. Prva konkretna mjera koju smo donijeli jest ukidanje komunalnog doprinosa za gospodarstvenike. Riječ je o višemilijunskim olakšicama koje će, uvjereni smo, kad investitori budu odlučivali između Osijeka i nekoga drugoga grada, prevagnuti u korist Osijeka – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Još jedna olakšica

Tako će, recimo, olakšica za gradnju gospodarsko-poslovne građevine od 12.000 prostornih metara u prvoj zoni biti 960.000 kuna, u drugoj zoni 720.000 kuna, u trećoj 540.000 kuna te u četvrtoj 180.000 kuna. Za gradnju stambene zgrade od 12.000 prostornih metara u prvoj zoni komunalni doprinos smanjuje se za 96.000 kuna, u drugoj zoni za 72.000 kuna, u trećoj za 54.000 kuna te u četvrtoj za 18.000 kuna.

– Ukidanje komunalnog doprinosa samo je jedna od olakšica koje je Grad Osijek namijenio poduzetnicima. Niz pogodnosti čeka investitore u našoj Industrijskoj zoni Nemetin, koja je prema uvjetima građenja i kupnji zemljišta zasigurno najpovoljnija u Hrvatskoj – dodao je osječki gradonačelnik i najavio početak prodaje građevinskih čestica druge faze u Industrijskoj zoni Nemetin.

– Nakon što je prodana prva faza, krenuli smo u prodaju druge. Objavljen je javni natječaj za deset građevinskih čestica ukupne površine od 220.000 četvornih metara. U sklopu našeg programa poticaja i olakšica investitori u Nemetinu mogu u tri godine iskoristiti do 200.000 eura potpora – rekao je Radić istaknuvši kako je cilj tih mjera otvoriti nova radna mjesta.

Javni natječaj za osnivanje prava građenja u Zoni Nemetin otvoren je od 8. veljače 2022. na neodređeno, odnosno do ugovaranja prava građenja na svim građevnim česticama. Čestice su velike od 8055 m2 do 44.851 m2.

Prednosti Industrijske zone

Industrijska zona Nemetin površinom se, inače, svrstava u velike poslovne zone te je u cijelosti infrastrukturno opremljena i izvrsno prometno povezana s obzirom na blizinu riječne i zračne luke te autoceste i željeznice.

Tvrtka Inspecto jedan je od stanovnika Industrijske zone Nemetin u istoimenome osječkom prigradskom naselju.

– Bavimo se kontrolom kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te predmeta opće uporabe. U pet godina od 29 zaposlenih narasli smo na 85. Uvjetima poslovanja u Industrijskoj zoni Nemetin iznimno smo zadovoljni. Za osječku zonu odlučili smo se zbog odlične infrastrukture i primamljive cijene zemljišta. Velika su prednost i lokacija te blizina zračne luke, što je nama iznimno važno jer nam uzorci na analizu stižu iz cijeloga svijeta – rekao je direktor Inspecta Ante Nevistić.

Sve informacije o poduzetničkim zonama u Osijeku te o poticajima i olakšicama za investitore dostupne su na https://www.osinvest.hr/hr/.

24. travanj 2024 18:19