Hrvatska
StoryEditor

Grupa entuzijasta pokrenula servis za građane Popravi.to

14. Travanj 2021.

Grupa volontera, programera, dizajnera i drugih entuzijasta koji stoje iza naziva Code for Croatia osmislila je odličan besplatan servis Popravi.to koji će uskoro olakšavati građanima prijavljivanje štete i raznih drugih problema na javnim površinama i infrastrukturi, u kvartu, gradu i bilo gdje na području Hrvatske. Ovaj vrijedan projekt nastao je u nadi da će se pomoću njega građani uključiti u rješavanje problema, jednostavnom prijavom pomoću Popravi.to aplikacije, ali će samim time moći i nadgledati tj. nadzirati nerješavanje problema koje su sami prijavili, a na koje službe nisu reagirale.

Jedan od idejnih začetnika ovog projekta, Miroslav Schlossberg kaže da se ideja rodila još 2012. godine te da je ovaj projekt slobodnog softvera pokušao već tada predstaviti Gradu Zagrebu, ali da je Grad u otprilike isto vrijeme platio razvoj sličnog softvera kako bi ga integrirali u svoj eRedar sustav koji omogućava građanima izravnu komunikaciju s komunalnom službom njihove lokalne uprave.

image
Miroslav Schlossberg

Ništa čudno da je Grad odlučio platiti nekoga 'vanjskog', a mogao je uzeti postojeći sustav otvorenog koda (besplatno) koji je već tada pružao mogućnost integracije putem API-ja u interni eRedar Grada.

No, eRedar se pokazao kao problematičan. Kako Schlossberg navodi, korisnici su imali velikih problema. Recimo, administrator koji je zaprimao pritužbe birao je koje će obrisati, a koje zadržati, a Grad nije revno prosljeđivao sve probleme nadležnim službama koje su ih trebale otklanjati. Osim toga, bilo je puno nedostataka, nije bilo javne statistike problema po parametrima (npr. brzina popravka problema, po kategorijama, po kvartovima) i slično.

- Radi svega toga, odlučili smo pokrenuti jedinstveni portal gdje je sve centralizirano na jednom mjestu - Popravi.to i portal djeluje neovisno od javnih službenika te je sve transparentno i javno. Ujedno daje moć građanima da sami prijave problem i prate status prijavljenog problema, a gradu nudi da mjeri i nadzire kako učinkovito gradske tvrtke rješavaju probleme za koje su plaćeni iz gradskog proračuna – objašnjava Schlossberg.

Cilj je i jednostavnost, da građani mogu što jednostavnije prijaviti štetu ili problem, a da ne moraju razmišljati i tražiti kojoj se službi za određeni problem obratiti, a jedan od ciljeva je i da se ovim servisom uspostavi platforma za suradnju građana i tijela javne vlasti za učinkovitije rješavanje problema i štete zajedničkim snagama. Putem aplikacije će se moći prijavljivati komunalni problemi, štete, kvarovi ili problemi koje treba popraviti, ukloniti ili očistiti s javnih površina - poput rupa na kolniku i nogostupu ili uličnih svjetala koja ne rade, grafita, slomljenih klupa u parku, srušenog prometnog znaka, nepropisno odlagalište smeća i sl.

Prijave građana putem aplikacije ići će na službe koje su nadležne za određeni problem. Recimo, komunalni problemi će biti dostavljani na adrese komunalnih redara.

Popravi.to se razvija na otvorenom (open-source) kodu

Popravi.to aplikacija bazirana je na FixMyStreet otvorenom kodu, koji je izradila udruga MySociety iz Velike Britanije. Otvoreni kod je slobodan za besplatno preuzimanje, prilagodbu i korištenje, što našem timu omogućuje mnogo bržu i jednostavniju izvedbu projekta. MySociety su pokrenuli svoju web stranicu 2007. godine na https://fixmystreet.com, i nakon njih druge zajednice hakera pokretale su ovakve portale diljem svijeta (primjeri: https://fixmystreet.org/sites/). To su najčesće volonteri koje sami o svom trošku razvijaju i održavaju portale, pa smo tako i Popravi.to pokrenuli potpuno volonterski.

Broj zajednice okupljen oko FixMyStreet otvorenog koda dokazuje da je stabilan softver za koji gradovi i općine u Velikoj Britaniji svakodnevno koriste kako bi građanima omogućili lakšu prijavu problema nadležnim uredima.

- Osim ovoga, ako će gradu biti 'previse mailova', nudimo i mogućnost spajanja na naše programsko API sučelje gdje će Grad Zagreb ili neki drugi grad moći 'kopirati' i povezivati prijave direktno u njihov IT sustav eRedar te automatski ažurirati i status na Popravi.to putem API sučelja, naprimjer, kada je problem označen kao popravljen u njihovom IT rješenju. Dokumentacija sučelja je javna i izgrađena je na svjetskom standardu za komunalne prijave nazvan 'Open311', a IT službe gradova nas mogu slobodno kontaktirati za detalje jer im stojimo na usluzi – kaže Schlossberg i dodaje da je, nažalost, rješavanje svih ovakvih i sličnih problema u nadležnosti gradskih vlasti i tvrtki ali da se nada da će i zastupnici gradske skupštine cijeniti dostupne izvještaje o nerješavanju problema, pogotovo u trenucima kada zaprimaju izvještaje o radu gradskih tvrtki.

- Računamo na to da će tijela javne vlasti prepoznati Popravi.to kao servis koji im olakšava detektiranje i lociranje problema i štete, te da će cijeniti doprinos građana koji ih prijavljuju. Očekujemo da će surađivati u kontekstu izvršavanja svojih dužnosti i odgovornosti – zaključuje.

23. travanj 2024 09:53