Hrvatska
StoryEditor

Grupa Mercator bilježi dobit u prvom tromjesečju unatoč mnogim ograničenjima

27. Svibanj 2021.
Tomislav Čizmić, Mercator Grupa

Sukladno Pravilima i propisima Ljubljanske burze d.d. i mjerodavnim zakonima, tvrtka Poslovni sistem Mercator d.d. Ljubljana ovim putem obavještava dioničare i javnost o sljedećem:

U prvom tromjesečju 2021. godine, normalizirani EBITDA Grupe Mercator porastao je za 7,4 posto što znači da je dosegao 47,3 milijuna eura za to razdoblje. Grupa je prvo tromjesečje završila s neto dobiti od 3,1 milijuna eura, što je porast od 183,9 posto u odnosu na ekvivalentno razdoblje prethodne godine. Time je u prvom tromjesečju ove godine potvrdila svoju jasnu strategiju razvoja te uspješnost unatoč svim ograničenjima uslijed epidemije COVID-19.  Prihod od maloprodaje, osnovne djelatnosti Mercatora, u prvom je tromjesečju veći za čak 8,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, prije pandemije koronavirusa.

- Pozitivni trendovi rezultat su uspješnog provođenja naše poslovne strategije i svih inicijativa koje su dovele do postizanja naših poslovnih ciljeva. Posljednjih godina uspjeli smo obnoviti 60 posto naše maloprodajne mreže i uložili smo puno u naše usluge, cijene i personalizirane ponude. Rast našeg tržišnog udjela rezultat je tih napora. Uz uspješne rezultate u smislu EBITDA-e i neto dobiti, Mercator Grupa je također dodatno smanjila svoju financijsku polugu, jer je smanjen neto financijski dug 5,5 posto u odnosu na godinu prije. Također smo nastavili s planiranim ulaganjima u prvom tromjesečju, što će i dalje osiguravati uspješan razvoj Grupe - naglasio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Utjecaj epidemije COVID-19 nastavio se i tijekom prvog tromjesečja 2021. godine. Grupa Mercator i sve njezine tvrtke uspješno su se prilagodile svim mjerama koje su vlade poduzele na svim značajnim tržištima poslovanja Grupe. Tijekom prilagodbe, Grupa je nastavila slijediti svoje ključne odgovornosti (osiguranje sigurnosti za zaposlenike i kupce, odgovornost za opskrbni lanac), a poslovni rezultati ukazuju na to da je Grupa uspješno ispunila svoju odgovornost za nesmetano i učinkovito poslovanje. Uspješni rezultati svakako su i rezultat napora i motivacije zaposlenike koji u svoj rad ulažu puno znanja, iskustva i truda. U razdoblju krize Mercator Grupa je također odgovorno pružala sigurnost posla, ne samo u tvrtki, već i duž lanca opskrbe.

Prodaja i najam

Prihod od prodaje i najma Grupe Mercator iznosio je 507,8 milijuna eura, što je pad od 4,3 posto. U istom razdoblju prošle godine rast prihoda bio je izuzetno visok zbog prvog vala epidemije COVID-19 (ukupni rast prihoda od 10,8 posto i rast prihoda od prometa od 14,1 posto), dok je dio smanjenja prihoda posljedica mjera koje su usvojile vlade u regiji s ciljem suzbijanja epidemije 2021. godine (zatvaranje poslova tehničke robe široke potrošnje M Tehnika, zatvaranje škola, restorana, smještajne industrije) rezultirajući padom Mercatorovih veleprodajnih prihoda. Za usporedbu, prihodi od maloprodaje, odnosno prihodi od osnovne djelatnosti Grupe povećali su se za čak 8,9 posto u ovom razdoblju u odnosu na 2019. godinu.

Grupa Mercator nastavila je s planiranim aktivnostima kao što je izgradnja novog logističko-distribucijskog centra u Ljubljani, proširenje poslovne mreže i monetizacija nekretnina. Tako je Nadzorni odbor odobrio ključne uvjete prodaje i povrata u zakup pet komercijalnih objekata Mercatora (zemljište s postojećim nefunkcionalnim objektima) i 22 postojeća komercijalna objekta te je time odobrio projekt izgradnje novih komercijalnih objekata koji će imaju pozitivan učinak na razinu duga, a posebno pridonose povećanju udjela maloprodajnih površina u Sloveniji.

Integracija u Fortenova grupu

Krajem prvog tromjesečja 2021. odvijale su se ključne aktivnosti vezano uz integraciju Mercatora u Fortenova grupu. Tako je krajem ožujka tvrtka Sberbank prenijela 1.123.803 dionice ili 18,53 posto ukupnog temeljnog kapitala Mercatora iz tvrtke Sberbank u tvrtku Fortenova Group TopCo.

Početkom ožujka 2021. godine, Nadzorni odbor Mercatora odobrio je financijski aranžman s grupom Fortenova za restrukturiranje financijskih obveza Mercatora koje dospijevaju u lipnju 2021. Tako je zadovoljen i posljednji ključni preduvjet za prijenos udjela Mercatora iz Agrokora u Grupu Fortenova.

Krajem ožujka 2021. godine Mercator je s bankom VTB Europe potpisao izmijenjeni i dopunjeni sporazum o dospijeću prioritetnog duga od 80 milijuna eura. Ovaj je amandman obuhvatio tromjesečno produljenje roka otplate kako bi se omogućio stabilan okvir za dovršetak sporazuma o refinanciranju duga na široj razini Grupe. Izmjena je također omogućila okvir za produljenje dospijeća do rujna 2021. i za dodatnih 20 milijuna eura postojećeg prioritetnog duga.

Dakle, ispunjeni su svi uvjeti za prelazak Grupe Mercator u Fortenova grupu, što bi Mercatoru osiguralo stabilnog i financijski uspješnog vlasnika koji će osigurati daljnji uspješan razvoj Grupe Mercator.

23. ožujak 2023 05:20