Hrvatska
StoryEditor

HAMAG-BICRO dodijelio odluke o financiranju B Light projekata vrijednih 3,8 milijuna eura

18. Svibanj 2021.
Dodjela Odluka o financiranju

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) dodijelila je hrvatskim i mađarskim poduzetnicima Odluke o financiranju B Light projekata prekogranične suradnje ukupne vrijednosti 3,8 milijuna eura. Radi se o odabranim projektnim prijedlozima suradnje na pograničnom području Hrvatska – Mađarska, pristiglima na četvrti poziv programa B Light. Svečana dodjela održana je u zgradi Županijske uprave u Virovitici.

Svečanoj ceremoniji dodjele Odluka o financiranju nazočio je Njegova Ekselencija dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske. Pozdravnim govorom prisutnima se obratila Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: „Osim financiranja konkretnih projektnih ideja razvoja tehnologija, proizvoda i usluga te širenja distributivnih mreža, smatramo izuzetno važnim činjenicu da B Light shema potiče razvoj inovacija u proizvodnji, ali i stvaranje prekograničnih partnerstava. Zbog izuzetno uspješne provedbe projekata prekogranične suradnje od strane hrvatskih partnera u financijskoj perspektivi 2014.-2020., Republika Hrvatska će u financijskoj perspektivi 2021.-2027. značajno povećati svoju alokaciju sredstava u programu prekogranične suradnje s Mađarskom.”

U ulozi domaćina, prisutne je pozdravio Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije: „Virovitičko-podravska županija dugi niz godina njeguje uspješnu suradnju s našim mađarskim susjedima. Posebno nas veseli suradnja naših malih i srednjih poduzetnika te obrtnika jer nas granica nikada nije i neće razdvajati, već nas ona spaja i nudi nove mogućnosti.“

Odluke o financiranju pozitivno ocijenjenih projektnih prijedloga uručili su Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a koji se prisutnima obratio riječima: „ Danas dodjeljujemo Odluke o financiranju 12 perspektivnih projektnih prijedloga prekogranične suradnje ukupne vrijednosti 3,8 milijuna eura, od čega će 267.311 eura biti investirano u Virovitičko-podravsku županiju. Kroz prethodna 3 poziva podržali smo 20 projekata prekogranične suradnje ukupne vrijednosti 6,5 milijuna eura, od čega se čak 1,3 milijuna eura odnosi na Virovitičko-podravsku županiju. Ove brojke  predstavljaju ozbiljnu financijsku injekciju za pogranično područje obiju zemalja.“

Okupljene sudionike pozdravio je i Márton Szűcs, voditelj Zajedničkog tajništva Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska koji je istaknuo kako je strateški projekt 'Beneficiary Light Scheme' pilot projekt osmišljen kako bi omogućio suradnju, zajedničke razvojne aktivnosti i ulazak na nova tržišta Mađarske i Hrvatske. Izrazio je nadu da će ciljevi malih i srednjih poduzeća biti postignuti i da će uspješna poduzeća nastaviti surađivati ​​i u budućnosti.

B LIGHT (Beneficiary Light Grant Shema) je shema dodjele bespovratnih sredstava kojom se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska - Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska - Hrvatska 2014. - 2020.  HAMAG-BICRO kao glavni korisnik programa B Light, provodi projekt u suradnji s regionalnim (županijskim) razvojnim agencijama s programskog područja. Prekograničnom suradnjom u okviru B Light programa ojačani su poduzetnički kapaciteti na programskom području i povećana konkurentnost poduzeća, čime je omogućen plasman njihova poslovanja na međunarodno tržište. Ukupna vrijednost programa iznosi 7,5 milijuna eura.

19. travanj 2024 16:53