Hrvatska
StoryEditor

Hendal istraživanje: Zbog epidemije plaće u prosjeku smanjene 21 posto

01. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

Hendal je tijekom veljače proveo trinaesto istraživanje o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije COVID-19, a rezultati pokazuju kako zadovoljstvo radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv epidemije blago raste te kako se povećava povjerenje u cjepivo i namjera cijepljenja. 

U istraživanju se navodi da je strah građana od zaraze COVID-19 na istoj je razini kao u siječnju. Najveći strah od zaraze zabilježen je u studenom 2020. godine. taj strah se istopio u prosincu a zabrinutost zbog zaraze u veljači ostaje na istoj razini kao i u siječnju (od 48% u studenom, 43% u prosincu, na 31% u siječnju i veljači).

Nakon blagog porasta zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19 u siječnju, u veljači bilježimo daljnje blago povećanje zadovoljstva.

- Nakon najnižeg zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19 u studenom, nakon siječnja bilježimo blago povećanje zadovoljstva: 2,78 u veljači naspram 2,68 u siječnju te 2,50 u prosincu, 2,44 u studenom, 2,64 u listopadu, 2,79 u rujnu - kažu u istraživanju. 

Uz rast povjerenja prema Vladi, raste i povjerenje u cjepiva protiv COVID-19 te se sve više građana namjerava cijepiti.

- Značajno se povećava udio građana koji imaju povjerenja u nova cjepiva: u siječnju bilježimo 27% građana koji vjeruju novim cjepivima, dok u veljači taj udio iznosi 39%. Raste i namjera cijepljenja: u siječnju je ona iznosila 34%, a u veljači 43%. - stoji u istraživanju.

Što se zaposlenosti tiče, 14 posto građana koji su prije epidemije bili zaposleni navodi kako je upravo zbog epidemije izgubilo posao, a svaki peti trenutno zaposleni građanin navodi kako im je uslijed epidemije smanjena plaća. Najviše otkazivanja radnog odnosa dogodilo onima koji su bili zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu.

Od trenutno zaposlenih, njih 27 posto navodi kako je uslijed epidemije COVID-19 smanjen obim posla, a svaki drugi navodi kako je radio i od kuće dok četvrtini zaposlenih poslodavci i danas omogućuje da radi od kuće.

Svaki peti zaposleni navodi kako im je zbog epidemije smanjena plaća i to u prosjeku za 21%. Čak 83% zaposlenih kojima je plaća smanjena navodi kako im je plaća i do danas ostala smanjena.

Ipak, nekim zaposlenima plaća je uslijed epidemije i porasla i to kod 19% njih. U prosjeku im je plaća narasla za 7,5%.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske sredinom veljače 2021.

30. ožujak 2023 04:58