Hrvatska
StoryEditor

HPK nudi pomoć poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima

31. Prosinac 2020.
Mladen Jakopović

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u četvrtak je poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima ponudila osigurati stočnu hranu i vozila za njen prijevoz, kao i ostali potrebni repromaterijal, ali i osigurati otkup grla za tov, ako bude potrebno, izvijestili su u četvrtak iz HPK.

Komora i Ministarstvo poljoprivrede će se, zajedno sa Stožerom civilne zaštite, međusobno koordinirati kako bi se osigurala maksimalna pokrivenost svih potrebnih stvari poljoprivrednim proizvođačima, poručuje se u priopćenju. 

HPK je pozvao i sve donatore (proizvođače, dobavljače, prerađivače) koji žele pomoći s poljoprivrednim potrepštinama (gorivo, mehanizacija, hrana i sve ostalo) da se jave Komori vezano za moguće donacije.

Kako se navodi u priopćenju, predstavnici HPK su danas u Ministarstvu poljoprivrede održali sastanak s ciljem sagledavanja situacije nakon potresa koji je zadesio područje Sisačko-moslavačke županije i Zagrebačke županije.

Pritom navode kako je Komora za poljoprivrednike na pogođenim područjima zatražila isplatu potpora u što kraćem roku, a raduje ih što je Ministarstvo već danas objavilo da je Agencija za plaćanja već pokrenula postupak žurnog odobravanja, a time i isplate proračunskog dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. godinu.

- Ministarstvo nas je izvijestilo da isplata ide već od ponedjeljka - ističe u priopćenju predsjednik HPK Mladen Jakopović. 

Komora je zatražila da se napravi popis svih poljoprivrednika koji su pogođeni potresom, kao i popis njihove stoke, a kako bi se moglo pristupiti daljnjim mjera pomoći. Taj se popis, kažu, očekuje već danas.

Osim toga, Komora je predložila da se osigura otkup stoke po tržišnim cijenama te hitno pristupi osiguravanju sredstava i obnovi poljoprivrednih objekata, kao i da prioritet kod davanja kamp kućica i kontejnera imaju poljoprivrednici, koji moraju biti blizu stoke koju imaju na svojim gospodarstvima.

HPK prenosi i informaciju da će Ministarstvo poljoprivrede od Europske komisije zatražiti iznimke za mjeru 5. Programa ruralnog razvoja (obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti), kako bi se omogućili maksimalno fleksibilni kriteriji za pomoć proizvođačima koji su pretrpjeli štete.

Jakopović najavljuje i kako će po gospodarstvima biti raspoređeni savjetodavci kako bi se administrativno olakšalo prijavljivanje šteta. 

20. travanj 2024 15:04