Hrvatska
StoryEditor

Hrvati oborili rekord u broju prijava potresa

31. Prosinac 2020.

Europsko-mediteranski seizmički centar kod Pariza, poznatiji po kratici EMSC, nije primio više podataka građana o jednom potresu negoli je to bilo u utorak za potres koji se dogodio u 16.15 sati s epicentrom kod Petrinje, piše u četvrtak Večernji list.

U nekoliko minuta 22 tisuće ljudi obavijestilo ih je da je osjetilo trešnju, iako je bila riječ o slabijem podrhtavanju, aftershocku, nakon onog glavnog potresa nešto iza podneva.

- Za taj potres, magnitude 6,4 broj obavijesti sigurno bi bio veći, no linije jednostavno nisu mogle izdržati toliki promet, govori Rémy Bossu, seizmolog i voditelj ekipe od devetero ljudi, čije usluge od proljetnog potresa u Zagrebu koristi velik broj Hrvata.

Njihova aplikacija Last Quake prva je koju će mnogi otvoriti čim osjete bilo kakvo podrhtavanje tla i na njoj će, za manje od 15 sekundi, vidjeti jesu li ih, u razdoblju kad se svako malo nešto trese, osjetila prevarila ili je zaista riječ o potresu, i to prije nego što će seizmički instituti i očitati, kamoli objaviti mjesto i magnitudu potresa.

EMSC detektira reakcije svjedoka na internetu i prije nego što seizmolozi daju tradicionalne podatke. Kako širitelji panike ne bi iskorištavali njihove objave komuniciraju s klijentima, a Hrvati sve bolje prihvaćaju njihova objašnjenja, donosi Večernji list.

28. travanj 2024 21:36