Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska je jedna od tri članice EU koje nisu potpisale deklaraciju o startupima

20. Ožujak 2021.

Europska komisija svojim je zemljama članicama u petak predložila usvajanje novih zakona za starupove. Riječ je o inicijativi kojom se želi Europsku uniji učiniti najatraktivnijim mjestom za razvoj startupova. Deklaracijom 'EU Startup Nations Standard' poziva se zemlje članice na mijenjanje zakona o dioničkim opcijama i vizama, kako bi startupovi iz Europe mogli privući najbolje radnike iz cijeloga svijeta.

Za sada su ovu inicijativu i zakonski okvir potpisale sve zemlje članice osim Mađerske, Bugarske i Hrvatske, piše CNBC, što su odmah na svojm profilima na društvenim mrežama komentirali i brojni poduzetnici poput Davora Runje i Damira Sabola te se pitaju 'zašto Hrvatska nije potpisala ovu deklaraciju.'

Isto se pita i prvi čovjek Udruge Glas poduzetnika i Hrvoje Bujas na svom Facebook profilu.

- Zašto Hrvatska nije potpisala deklaraciju 'Startups Nations Standard of Excellence' zajedno s još 24 europske zemlje? Što se čeka? Možda mislite da startup tvrtke, kao što su do jučer bile Rimac, Five, Infobip, Infinum i slično, nisu doista rješenje, mislite da razvoj privatnog sektora i privatne inicijative nije rješenje? A sve kreće baš od startup tvrtki... – pitao je Vladu RH Bujas na Facebooku.

Kada bi sve članice EU podržale ovaj prijedlog, startupovi bi dobili bolje uvjete za razvoj. To bi ih trebalo zadržati u Europi umjesto da odlaze u SAD ili Ujedinjeno Kraljevstvo. Startup Nations Standard potaknut će države članice EU da prihvate i provode spomenute najbolje prakse.

Taj novi zakonski okvir poduzetnici u Europi traže već godinama kako bi mogli uhvatiti korak s konkurencijom iz SAD-a i Kine gdje se nalaze gotovo sve velike tehnološke kompanije kao što su Google, Facebook, Apple, Amazon, Tencent, Huawei, Alibaba i mnoge druge.

18. travanj 2024 08:26