Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Novinari se ujedinili: Korupcija razara tkivo društva na svim razinama

26. Studeni 2020.
Ljubica Gatarić

Hrvatska ima relativno solidno obrazovanu radnu snagu za tradicionalna zanimanja, ali i zastarjela sveučilišta, fakultete i obrazovni sustav, te neiskorišten potencijal spoja obrazovnih institucija, raznih instituta i tvrtki po uzoru na Njemačku koja upravo tako osmišljava razvoj, zbog čega zna gdje će biti za dvadeset godina.

Ovako smo saželi snage i slabosti vezane uz hrvatski obrazovni sustav, kako ih vide novinari specijalizirani za ekonomiju, autori SWOT analiza koje ćemo objavljivati sljedećih nekoliko dana u sklopu Liderovog serijala 'Hrvatski SWOT'.

image
foto

U svojim analizama ujedinili su se u stajalištu da su pravosuđe i uprava velika hrvatska slabost – od ocjene o nerazvijenom pravosuđu i javnoj upravi, preko tvrdnje da je pravosuđe korumpirano i da nam prijeti toleriranje korupcije na svim razinama, do žestokog zaključka o korupciji u svim dijelovima društva, posebno u pravosuđu, što rastače društveno tkivo.

Ovakvo nepovjerenje u sustav, ako se zadrži predugo, 'u najboljem slučaju vodi u dugotrajnu stagnaciju'. Tome možemo dodati i slabosti koje se očitavaju u tome što imamo srušene institucije i povjerenje u njih, te prevelik utjecaj politike. Ovo posljednje stav je novinarke Večernjeg lista Ljubice Gatarić, čiju SWOT analizu objavljujemo u današnjem nastavku.

Pa, kad je tvrdnja raznih osumnjičenika o institucijama koje (neka) rade svoj posao samo zafrkantska fraza, onda je hrvatska snaga – snalažljivost, kako tvrdi novinarka Večernjeg lista. I nije jedina. U ranijim analizama već su spominjani 'mentalitet snalažljivosti i kreativnosti' (konzultant Vedran Antoljak) te 'dar improvizacije, snalaženja i uspjeha i u nepovoljnim i nekonkurentnim uvjetima' (predsjednik HGK Luka Burilović).

A tu snalažljivost ovih dana vrlo uvjerljivo opisuje Glas Istre. Pronio se, naime, glas o pripremanju novog vala legalizacije bespravnih građevina. Može se pretpostaviti da bi osnova za buduću legalizaciju moglo biti novo snimanje iz aviona, a na to su se (budući) bespravni graditelji pravodobno pripremili. Oko Rovinja, uglavnom na poljoprivrednom zemljištu, već je niklo stotinjak lažnih jeftinih limenih zdanja od šezdesetak kvadrata, a uz njih su postavljene velike plave cerade. To bi na zračnoj snimci trebalo imitirati kuću s bazenom, koja će se naknadno izgraditi i onda legalizirati. Gradske vlasti ovoj 'snalažljivosti', koju su otkrili snimanjem prostora dronom, mogu doskočiti samo nalogom za uklanjanje otpada.

24. travanj 2024 21:27