Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Završna ocjena: Snaga je u položaju, slabost je državna uprava, EU je ključna prilika, a demografija najveća prijetnja

08. Siječanj 2021.

Prema mišljenju Liderova 'stručnog žirija', najveća su snaga hrvatske ekonomije zemljopisni i geopolitički položaj, a najveća je slabost državna uprava s pravosuđem. Najveća je prilika u Europskoj uniji, od velikog zajedničkog tržišta preko efikasnog i uravnoteženog korištenja fondova EU do ulaska u eurozonu, a najveća su prijetnja demografska kretanja – od starenja stanovništva do iseljavanja stručnih ljudi s cijelim obiteljima.

Ovaj današnji, zajednički SWOT, nastao je na temelju analiza hrvatske ekonomije koje je pripremilo 46 uglednih autora – članova akademske zajednice, konzultanata, analitičara, poduzetnika, stranih insajdera, specijaliziranih novinara, te predstavnika poslovnih udruga, sindikata i političkih stranaka.

Zahvaljujemo im na uloženom trudu i vremenu, a posebno na analitičkom promišljanju koje su podijelili s javnošću u prethodnih dvanaest nastavaka u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. Sve te analize dostupne su i na Liderovom portalu, kao i dodatne analize deset sektora.

S obzirom na raznovrsnost odgovora koje smo dobili, danas objavljujemo malo širu verziju SWOT analize. Razlog za različit broj elemenata snage, slabosti, prilika i prijetnji je u tome što smo u obzir uzeli sve elemente koji čine dvije trećine odgovora u svakoj kategoriji. Naglašavamo da su odgovori poredani prema učestalosti spominjanja, pa se lako može izdvojiti koji su ključni faktori u svakoj kategoriji.

Zbog toga današnja matrica odskače od vizualnog dojma koji se često ponavljao u prethodnim nastavcima, a sad se potvrđuje. U zbroju svih 813 odgovora, koliko smo ih ukupno objavili u svim kategorijama, dobili smo 199 elemenata snaga, i čak 221 slabost. To se donekle kompenzira u pogledu unaprijed s 203 prilike, naspram 190 prijetnji.

Iz svih analiza izvukli smo svojevrsnu 'srednju vrijednost', što nije bio jednostavan zadatak jer je sudionicima projekta ostavljena sloboda da sami biraju elemente u svakoj kategoriji, bez ikakvih sugestija, tek uz molbu da se koncentriraju na pet ključnih. Jednostavnija bi varijanta bila da smo pobrojali nekoliko desetaka mogućih odgovora, i poslali anketu koja se ispunjava metodom zaokruživanja.

No, ovako smo dobili znatno korisnije rezultate, o kojima ćemo nastaviti javni dijalog u tiskanom i digitalnom Lideru i, naravno, na ovome portalu.

Kompletnu završnu analizu prve faze serijala 'Hrvatski SWOT' možete pročitati u tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera.

27. travanj 2024 03:26