Hrvatska
StoryEditor

HUP- Koordinacija veledrogerija: Niti biramo neki važan termin niti čekamo izbore kao Vlada

30. Ožujak 2021.

Nakon objave najveće veledrogerije Medike da od danas obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama zbog duga od 2,1 milijardu kuna u HUP-Koordinaciji veledrogerija ističu da svaka pojedina članica ima definiran vlastiti model poslovanja te odluke donosi u skladu sa svojim internim pravilima i propisima.

 - Veledrogerije zadnjih godinu dana traže hitno podmirenje dijela dugovanja za već isporučene lijekove jer je situacija u vrijeme pandemije postala neodrživa. Niti biramo neki važan termin niti čekamo izbore kao što to čini Vlada. Zadnja tri mjeseca tražimo sastanak zbog potpunog prestanka plaćanja od strane države zbog čega je ukupni dug dosegnuo rekordnih 6,5 milijardi kuna, čime je izravno ugrožen cjelokupni lanac opskrbe. Konkretnog rješenja od strane nadležnih iz Vlade RH nema, pa je za očekivati da će se sve veći broj bolnica – neredovitih platiša, suočiti s ograničenom isporukom lijekova – poručuju iz HUP- Koordinacije veledrogerija.

Inače, ministar zdravstva Vili Beroš najavio je za sutra sastanak s predstavnicima veledrogerijama. - Svjesni smo problema i predložit ćemo rješenje usuglašeno s Ministarstvom financija. Radit ćemo sve da nijedan građanin ne ostane bez lijekova -  rekao je Beroš.

25. travanj 2024 01:39