Hrvatska
StoryEditor

HUP: Pozdravljamo mjere Vlade, trebaju nam jasne i nedvosmislene upute za otvaranje poslovanja tvrtki

23. Travanj 2020.

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja plan relaksacija mjera Vlade RH i otvaranje obimnije poslovne aktivnosti jer je to važan korak na putu prema oporavku gospodarstva. Današnja odluka Vlade daje jasan smjer za ponovno intenziviranje poslovnih aktivnosti i povratak na radna mjesta što je preduvjet stvaranja prihoda i osiguravanja sredstava za plaće radnika. Također, važna dimenzija je i psihološki moment za sve nas, u kojem smo dobili jasan pokazatelj da situacija ide prema boljem.

„Apeliramo da poslodavci u najkraćem roku dobiju jasne i nedvosmislene upute o načinu sigurnog rada. Precizne upute su potrebne tvrtkama kako bi mogli poduzeti sve što je potrebno za poslovanje u novim uvjetima, sukladno uputama epidemiologa. Na taj način najbrže će se moći osigurati uvjeti koji jamče sigurnost zaposlenika, ali i klijenata, kupaca i potrošača te omogućiti nastavak gospodarske aktivnosti bez prijetnji kaznama i zatvaranjima zbog mogućih nejasnih interpretacija. Mislimo da je važno da zajedno s Vladom osiguramo da mjere koje se traže budu primjenjive i izvedive u praksi“, poručuje glavni direktor HUP-a, Davor Majetić.

HUP apelira i da Vlada što prije sastaviti i kriterije prema kojima će epidemiološkim pokazateljima omogućavati otvaranje sektora kojima je zabranjen rad. Na osnovu tih kriterija poduzetnici će moći pratiti situaciju i pripremiti se za mogući početak rada. Uz to, kada Vlada objavi takve naputke za pojedine sektore, poduzetnici će moći ocijeniti je li im moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima. 

Jesen dočekujemo s velikim brojem nezaposlenih, trebaju nam hitne mjere sa zamah gospodarstva

Uz ovu fazu relaksacije mjera snažan fokus napora HUP-a usmjeren je na mjere za poticanje gospodarstva i  pokretanje novog gospodarskog ciklusa jer moramo stvoriti preduvjete i rješenja za zamah u narednoj godini. U konzervativnim procjenama do kraja godine se predviđa da će biti 300 tisuća nezaposlenih te je zato hitno potrebno stvarati rješenja za snažniji zamah gospodarstva.

Ovo je devet nužnih preduvjeta koje HUP predlaže za revitalizaciju gospodarstva:

  1. Održavanje likvidnosti poduzeća
  2. Žurna analiza svih parafiskalnih nameta – smanjivanje onih koji čine najveći trošak hitno makar na određeno vrijeme, i potom na temelju analize i trajno smanjenje i ukidanje svih za koje je to moguće. 
  3. Reorganizacija javne uprave i teritorijalnog ustroja države
  4. Digitalizacija države
  5. Promjena radnog zakonodavstva
  6. Nastavak procesa javne nabave i javnih investicija
  7. Jačanje investicija privatnog sektora i bolja suradnja lokalnih poduzetnika i lokalne samouprave
  8. Plaćanje PDV-a po realizaciji
  9. Pitanje samodostatnosti kao pitanje nacionalne sigurnosti, prvenstveno u hrani i lijekovima-  strateški razvoj industrije hrane i lijekova u Hrvatskoj radi dostizanja više razine samodostatnosti

HUP će zbog toga intenzivno nastaviti razgovarati s Vladom kako bi se svi zajedno što prije pripremili za pokretanje novog gospodarstva.

17. travanj 2024 07:28