Hrvatska
StoryEditor

Dalibor Buretić: I kobasica je gastrokraljica uz dodatak tartufa i miris ružmarina

10. Travanj 2021.
Dalibor Buretić
U Bregima iznad Opatije obiteljska tvrtka Buretić Bregi proizvodi suhomesnate proizvode o kojima glas polako putuje i izvan Hrvatske. Proizvode ih od mesa iz domaćeg uzgoja prema tradicionalnoj recepturi, s autohtonim začinima, bez aditiva i dodataka. Njihove proizvode upotrebljavaju mnogi hoteli i restorani i za sada izvoze u Češku, Nizozemsku, Njemačku, Austriju i Sloveniju te uskoro u Švedsku

Samo spojem najboljih prirodnih sastojaka i jednostavne tehnologije utemeljene na prirodnim biokemijskim procesima nastaje vrhunski proizvod, formula je po kojoj posluje obiteljska tvrtka Buretić Bregi iz Brega iznad Opatije. Proizvodnja originalnih autohtonih suhomesnatih proizvoda, mesnih pripravaka i prerađevina prema tradicionalnim recepturama te osmišljavanje novih autorskih originalnih izvedenica istih ili sličnih proizvoda zahtjevniji je način poslovanja, no u Buretić Bregima ne odustaju od svojih visokih načela.

Vlasnici tvrtke smještene na obroncima Učke Marina i Dalibor Buretić kažu da su kupci i korisnici itekako zadovoljni, posebice zato što se uvijek mogu pouzdati u to da svaki sastojak njihovih proizvoda ima poznato podrijetlo i način nastanka. Taj pristup, međutim, ne može dati jeftin industrijski proizvod, što je otegotna okolnost za izlazak na široko tržište. Ali, prema Buretićevu mišljenju, upravo ta vrijednost daje dodatnu ekskluzivnost proizvodu i stoga ne želi da budu najveći, nego najbolji. Iako ima prostora za širenje jer je udio tvrtke na tržištu relativno malen, Buretić smatra da nema pretjerane potrebe za prekrcavanjem tržišta. Tvrtkinu budućnost vidi u polaganu, pametnu i odmjerenu rastu i razvoju.

Bez kompromisa

Zahtjevan način rada i proizvodnje počinje finom i discipliniranom obradom svježeg mesa i nastavlja se tehnološkim procesom koji zahtijeva više vremena za sušenje ili kuhanje. Svi proizvodi prerađuju se i stvaraju isključivo u pogonu Buretić Brega i tradicionalna receptura ​usavršena je začinskim mješavinama da ne bi imali okus velike industrije te da bi se zadržale iskonska kvaliteta i prepoznatljivost, ističe Buretić. Njihova su najveća suhomesnata poslastica istarske kobasice s ružmarinom, maslinama ili tartufima, pri čemu za potonju, koju proizvode od 2004., smatraju da je nitko prije njih nije proizvodio. Slijede ih, među ostalim, kobasice od mesa istarskoga goveda boškarina, domaći zapešt – zaseka, kobasica ili pašteta od creske janjetine te pašteta od mesa istarskog boškarina i ona s tartufima.

– Proizvodi su uglavnom trajni ili polutrajni, poput tradicionalne istarske kobasice za kuhanje ili pečenje. Ona se proizvodi bez ijednog aditiva, samo s tradicionalnim začinima, i uopće ne sadržava nitratnu sol na čiju prisutnost danas mnogi paze, a vrlo je rijetko naći proizvod bez tog sastojka. Mnogo nam je vrata otvorio naš već prepoznatljivi kuhani pršut, koji su Talijani nazvali prosciutto cotto, a mi smo još malo usavršili način pripreme, odnosno vratili tehnologiju prema tradicionalnoj. Trajne suhe kobasice većinom su originalne i autorske, poneke nemaju konkurenciju na tržištu, ako ih konkurencija ne započne kopirati od nas. Pašteta se, primjerice, proizvodi od visokog udjela kvalitetnog mesa isključivo otočne creske janjetine ili mesa boškarina s istarskog područja, pa s pravom možemo reći da je proizvod visoke kvalitete i potpuno pobija ono uvriježeno mišljenje kako je pašteta 'tamo neki' proizvod niže kategorije. Kvalitetno meso koje se dvostruko i sporo kuha te dodaci poput domaćeg vrhnja ili kvalitetna prošeka daju pašteti iznimnu punoću okusa – iznosi Buretić koji svoje proizvode može prodavati diljem cijele Europske unije.

Tri presudna okusa

Dodaje da je strogo naglašavanje tradicije vrlo duboko uvriježeno u našem narodu, no uz novi dodatak uspijevaju dobiti prihvatljivu izvedbu proizvoda staroga stotinama godina. Zato su se, rekao je, odlučili za ružmarin, biljku hrvatskoga priobalnog kraja i svjetsku vrhunsku mirodiju, tartufe kao vrhunsku deliciju i afrodizijak te masline, o čijoj se ljekovitosti posljednjih godina mnogo govori.

Svojim proizvodima u početku su ciljali bliža tržišta poput Rijeke i Opatije, a zatim Istru, otoke Krk, Cres, Lošinj, Rab, Pag te Dalmaciju i Zagreb. Usmjerili su se na mahom turističko tržište, ali i trgovačko-ugostiteljsko područje domaćih klijenata, kaže Buretić, ali početkom 2015. pojavo se ozbiljniji interes i u Sloveniji, Austriji, Francuskoj te Švicarskoj. Danas pak svoje proizvode izvoze u Češku, Nizozemsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju te uskoro Švedsku. U 2014. počinju i 2015. nastavljaju jače surađivati s turističkim zajednicama Kvarnera i Istarske županije koje uvrštavaju proizvode tvrtke Buretić Bregi u svoju ponudu hrvatskoga gastronomskog turističkog proizvoda.

– Naše je načelo 'ono što stavimo u proizvod, takav ćemo proizvod i dobiti'. Riječ je o jednostavnim kombinacijama vrlo kvalitetnih sirovina i potražnja za njima stalno raste. Sretni smo što na svojoj obiteljskoj farmi u istarskom selu Boljunskom Polju u općini Lupoglavu uzgajamo vlastite svinje, a surađujemo i s vrsnim uzgajivačima iz Istre, okolice Zagreba i Slavonije te pograničnog područja Slovenije. Oni imaju disciplinu i drže se higijenskih načela u držanju i prehrani životinja, zato dobivamo sigurnu i ukusnu hranu. Posebna je također suradnja s Poljoprivrednom zadrugom i mesnicom Cres. S njom smo razvili novu paletu nekoliko proizvoda od mesa creske janjetine i ovčetine za koje smo dobili pozitivne reakcije visokokategoriziranih restorana i hotela. Odlično surađujemo s tartufarskom obitelji Karlić iz okolice Buzeta, a meso boškarina dolazi s pašnjaka ispod Učke, ali i drugih istarskih područja. Kvalitetu izrade i prezentacije naših proizvoda prepoznali su i hotelske tvrtke kao što su Jadranka turizam, Valamar Riviera, Milenij hoteli, Liburnija Riviera Hoteli te Navis i Ikador u Opatiji, Stancija Meneghetti Bale i Hilton Rijeka, koji se upravo otvara, te mnogi restorani – nabraja Buretić.

Sto godina tradicije

Obitelj Buretić iz Boljuna već stotinu godina uzgaja i proizvodi domaće poljoprivredne i stočarske proizvode od mesa i mlijeka, a posljednjih četrdeset pod vodstvom Daliborova oca Mladena bavila se maloprodajom svježeg mesa i prerađevina na području Opatije i okolice. U posljednjem desetljeću Buretići su se usmjerili isključivo na proizvodnju kvalitetnih, originalnih i novih istarskih mesnih proizvoda. Početkom 2018. iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnoga programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.' dobivaju financijsku potporu u 80-postotnoj vrijednosti nabave postrojenja i opreme za proizvodnju suhomesnatih proizvoda.

– Razvijali smo posao tako da smo marketinški bili prisutni na internetskim stranicama i društvenim mrežama, povremeno smo gostovali u specijaliziranim radijskim emisijama vezanim uz prehranu, kulturu stola i turizam. Angažirali smo i vrhunske chefove te visokoprofesionalne televizijske produkcije za snimanje promidžbenog materijala, a sudjelovali smo i na specijaliziranim sajmovima hrane i pića, festivalima suhomesnatih proizvoda te sajmovima zdrave prehrane i vina – kaže Buretić.

Spas u dostavi

U početku su imali dva-tri zaposlenika, a danas ih zapošljavaju deset sa solidnim plaćama i stručnom i visokom spremom te završenim dodatnim školovanjima i usavršavanjima.

– Uz mene su zaposleni i naša djece Iva i Denis. To što zajedno radimo daje nam snagu i povjerenje, pa iako nije jednostavno uskladiti privatni i poslovni život, smatramo da je ipak bolje biti sâm svoj poslodavac. Mlađa kći Ana na trećoj je godini studija inovacija i tehnologije u prehrani na Sveučilištu College of Birmingham u Velikoj Britaniji, zato imamo pouzdane i svježe informacije o svjetskim prehrambenim trendovima – opisuje Buretić.

Lanjski poslovni pokazatelji nisu pretjerano odstupali od prethodnih godina i bili su u skladu s Buretićevim planovima unatoč koronakrizi. Iako je ugostiteljska djelatnost izostala te je pao promet u restoranima i hotelima, spasila ih je maloprodaja. Uz to su pojačali dostavu do kućnoga praga, koja se pokazala pozitivnom i tako potvrdila svjetski trend, zbog čega Buretić smatra da je ona doista budućnost poslovanja. 

23. travanj 2024 15:24