Hrvatska
StoryEditor

Industrija eurozone iskoristila naznake popuštanja krize u nabavnim lancima

03. Siječanj 2022.

Aktivnosti u industriji eurozone blago su pale u prosincu, a kompanije su iskoristile popuštanje krize u nabavnim lancima kako bi se opskrbile sirovinama, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone pao je u prosincu za 0,4 boda u odnosu na studeni, na 58 bodova, potvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Indeks outputa u prosincu je ostao stabilan na razini od 53,8 bodova.

– Druga polovina 2021. bila je nevjerojatno izazovno razdoblje za proizvođače eurozone, no rezultati najnovijeg istraživanja nisu previše pokvarili praznično veselje – rekao je viši ekonomist Markita Joe Hayes.

Globalna pandemija koronavirusa otežala je industriji nabavu sirovina i poluproizvoda i povećala je troškove, no naznake ublažavanja krize u opskrbi osjetno je ublažila cjenovne pritiske.

– Vidimo prve, više nego dobrodošle znakove popuštanja krize u lancu opskrbe, koja je zahvatila proizvodne linije diljem Europe. Iako je poboljšanje neznatno... podaci PMI-ja pokazali su najsnažniji tempo nabave zaliha u prosincu otkada se istraživanje provodi – dodao je Hayes.

Ublažavanje krize u nabavi smanjilo je troškove inputa, pa su kompanije znatno skromnije podigle cijene nego u studnome.

– Nadu ulijeva i skromnije povećanje cijena, ali rast je još uvijek snažan – istaknuo je ekonomist Markita.

Nabavni lanci polako se oporavljaju, ali pandemija bi mogla donijeti nova neugodna iznenađenja, upozoravaju u londonskoj tvrtki.

– Suočeni smo s novim valom ekonomske neizvjesnosti s obzirom na širenje omikrona u Europi. Ne može se isključiti mogućnost opetovanih poremećaja u nabavnim lancima zbog Covida-19, a time ni opetovano privremeno jačanje inflacije – zaključio je Hayes.

24. travanj 2024 21:00