Hrvatska
StoryEditor

INGRA Čeka se dozvola za sunčano - vodikovu elektranu u Ivanić-Gradu

24. Srpanj 2021.
Zagreb - Danko Deban, predsjednik uprave Ingre. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELLfoto Pixsell
Ulazak zagrebačkoga građevinara u segment energetike počinje gradnjom sunčane elektrane u kojoj će se elektrolizom dobivati zeleni vodik. U posljednjoj fazi projekta planira se punionica vodika

Glavna skupština Ingre prošlog je tjedna dopunila predmet poslovanja – ta će se tvrtka ubuduće baviti i proizvodnjom, trgovinom, distribucijom, transportom te skladištenjem energije. Kako su poručili iz poduzeća na čijem je čelu Danko Deban, u sljedećih nekoliko tjedana očekuju dozvolu za veliki energetski projekt sunčano-vodikove elektrane.

Riječ je o, kažu, prvoj hrvatskoj sunčanoj elektrani u kojoj će se elektrolizom dobivati zeleni vodik. Gradit će se u tri faze na zemljištu u Ingrinu vlasništvu u Poslovnoj zoni Ivanić-Grad. U prvoj fazi sagradit će se klasična solarna elektrana snage od 3,3 megavata, a u drugoj će se instalirati postrojenje za proizvodnju vodika.

– U posjednoj fazi želimo sagraditi veliku punionicu vodika na komercijalnoj osnovi. U taj projekt ulazimo sami, ali uza stručnu potporu Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Procjenjujemo da imamo dovoljno stručnog znanja i iskustva, spremni smo za taj izazovni iskorak – kaže Zvonimir Seletković, zadužen za odnose s investitorima u Ingri, i dodaje da je Ivanić-Grad na izvrsnoj lokaciji za takav projekt.

Naime, u neposrednoj je blizini prometne autoceste koja povezuje zapadnu i jugoistočnu Europu. To je tek prvi u nizu projekata koje Inga planira. Sljedeći bi trebali biti na otocima i ruralnim područjima koja su energetski nerazvijena. U vezi s tim Ingra je već kontaktirala s čelnicima nekih jedinica lokalnih samouprava jer vjeruje da će ti projekti biti na obostranu korist: Ingra ulazi u sektor koji ima veliki potencijal za daljnji razvoj kompanije i istodobno za JLS-ove osigurava energetsku samodostatnost lokalnog stanovništva.

Seletković kaže da će tvrtkin glavni posao i dalje biti inženjerski biznis utemeljen na velikim infrastrukturnim projektima. No nakon završenog procesa financijskog, kadrovskog i operativnog restrukturiranja vrijeme je za novi iskorak za koji vjeruju da će osigurati Ingrinu dugoročnu održivost. Budućnost gospodarstva je u zelenim, čistim industrijama, što su u toj kompaniji, poručuju, prepoznali, kao i to da u Hrvatskoj postoji neiskorišten potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije.

– Stoga u energetiku ulazimo na zeleni način, razvojem prve sunčano-vodikove elektrane u Hrvatskoj – ističe Seletković.

20. travanj 2024 05:25