Hrvatska
StoryEditor

INOZEMNA PUTOVANJA - Lakše je doći do Dubaija i Meksika nego do Beča ili Rima

12. Ožujak 2021.
Dubai je trenutačno najtraženije odredište za putovanja iz Hrvatske
Među hrvatskim turistima lagano raste interes za putovanja prema destinacijama koje imaju liberalne uvjete za ulazak gostiju. Budući da se Europom ne može putovati, prednjače daleka putovanja, i to na odredišta poput Zanzibara, Maldiva, Istanbula, Kapadokije, Dubaija, Meksika, Tajlanda, Sejšela, Dominikanske Republike i Tanzanije

Tko ima dovoljno vremena za samoizolaciju, nešto ušteđevine koja dodatno može podnijeti troškove testova, tko se ne boji korone ili ju je prebolio i istodobno ima neodoljivu želju za putovanjima, ovo je možda idealno vrijeme za ponovni put pod noge. Ne govorimo u ovom slučaju što je zdravstveno pametno, već o tome što se može i nudi na tržištu.

Trenutačno u svijetu turistička ponuda nije u svome punom sjaju, no isto tako nigdje nema gužvi i uobičajenih frustracija koje dolaze s masovnim turizmom. Još je mnogo restrikcija, ali koronaturizam je zasad realnost sa svim svojim nedostacima i prednostima, od kojih je jedna i povoljniji smještaj. Zato ona šačica ljudi iz prethodnih kriterija putuje i dalje. A među njima su i Hrvati.

Meksiko odbija zatvaranje

Kad putujete u egzotične zemlje, dobijete i egzotičnu inačicu virusa, pa smo tako nedavno imali primjer para koji se s 'afričkom' koronom vratio iz Zanzibara. Ove godine skijaši umjesto u Italiju, Francusku i Austriju idu u Švicarsku, koja je Hrvatsku proglasila 'zelenom zonom', što znači da Hrvati mogu u Švicarskoj skijati bez ikakvih testiranja (osim ako ne putuju zrakoplovom), a tu je uvijek i dobra stara Jahorina u BiH koja za hrvatske putnike nije uvela ograničenja.

Prema najnovijem istraživanju Svjetske turističke organizacije (UNWTO), više od trideset posto svjetskih destinacija potpuno je zatvoreno za međunarodni turizam. Što znači da ih je više od šezdeset posto otvoreno.

Kako je nedavno Jutarnji list prenio tekst Deutsche Wellea, na međunarodni aerodrom u meksičkom Cancúnu svakih pet minuta slijeću i s njega polijeću zrakoplovi iz cijelog svijeta još od sredine prosinca. Na plaži je gomila kupača iz Europe i Sjeverne Amerike, pred majanskim piramidama​ ponovno se stvaraju golemi redovi. S druge strane, odjeli za intenzivnu njegu u meksičkim bolnicama su prepuni, broj novozaraženih svakodnevno raste i do sada je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo više od 174 tisuće ljudi. Meksiko je odnedavno treće najposjećenije turističko odredište na svijetu i odbija mjere zatvaranja kako ne bi naštetile gospodarstvu. Meksički su turistički radnici na aerodromima i u turističkim središtima počeli provoditi PCR testiranja pa se može pretpostaviti da će to ove godine činiti sve turističke zemlje, uključujući Hrvatsku.

Letovi su skuplji

Kako kažu u Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA), 32 posto svih svjetskih odredišta sada navodi testove kao svoj glavni uvjet za međunarodne dolaske, koji se često kombinira s karantenom. S druge pak strane, istom postotku zemalja testovi su dopunska mjera.

– Europska komisija još se nije odredila u odnosu na tzv. COVID putovnice i traži tehničko rješenje koje bi osiguralo jedinstvenu primjenu certifikata o cijepljenju u svim zemljama članicama. Pojedine zemlje EU već sada primjenjuju iznimke prema službenoj preporuci Europskog vijeća i propuštaju procijepljene, 'manje rizične' putnike. Tako, recimo, cijepljeni putnici ili oni koji mogu dokazati da su u posljednjih šest mjeseci preboljeli virus mogu ući u pojedine zemlje na Baltiku, u Rumunjsku, Sloveniju i Mađarsku. Švicarska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, zemlje izvan Unije, otvorile su vrata putnicima iz Hrvatske i imaju malo liberalnija pravila prelaska granica, dakle nema obveze testiranja za kopnena putovanja. Dolasci iz trećih zemalja u EU posebna su, složenija priča: mogu ući samo građani iz zemalja na tzv. bijeloj listi, no i tu imamo iznimke, posebice u dijelu koji se odnosi na zračni promet i tranzit putnika, što znatno usporava oporavak konkretnoga međunarodnog prometa – kažu u UHPA-i.

Kamo putovati

trenutačno najpopularnija odredišta:
Hrvatska, Švicarska, Dubai
odredišta​ koja ne postavljaju nikakve uvjete za ulazak gostiju:
Meksiko, Kostarika, Dominikanska Republika i Tanzanija
cijepljeni protiv COVID-19 mogu u ove države:
Estoniju, Gruziju, Rumunjsku, Sloveniju, na Cipar i Island

Izvor: Uniline

Cjelokupna situacija utjecala je i na hrvatske turističke agencije pa su se one u ovih godinu dana okrenule hrvatskim destinacijama i smještaju u hotelima, apartmanima i vilama po Jadranu. U ponudi dio njih ima i izlete u nacionalne parkove i parkove prirode, kao i vikend-putovanja u sve krajeve Hrvatske. Privatna putovanja na daleka odredišta više su iznimka nego pravilo. Tek su se nedavno intenzivirala prema destinacijama koje imaju liberalne uvjete za ulazak gostiju. Brojevi su još zanemarivi u odnosu na 2019. i znatno se manje traže aranžmani. A njihove cijene ovise o letovima (zbog redukcije broja letova cijene su se povećale) i ostalim dobavljačima usluga, primjerice hotelima, koji su zbog smanjene potražnje ipak spremni ponuditi bolju cijenu. Od inozemnih putovanja prednjače daleka putovanja, i to na destinacije poput Zanzibara, Maldiva, Istanbula, Kapadokije, Dubaija, Meksika, Tajlanda, Sejšela, Dominikanske Republike i Tanzanije.

Manje agencija u ponudi s naznačenim datumima cijele godine nudi i putovanja po Europi: u Amsterdam, Barcelonu, Italiju, Pariz, Prag, Budimpeštu, no s obzirom na trenutačne restrikcije realizacija takvih putovanja u ovom je trenutku gotovo nemoguća.

Na konkretnom primjeru najveće putničke agencije u Hrvatskoj, Unilinea, u skladu s već ustaljenim trendom da Hrvati vrlo malo putuju izvan zemlje, u ovom trenutku Hrvatska je još atraktivnija. Tomu pridonosi povoljna epidemiološka situacija kod nas, a i to što su cijene primjerene. U Unilineu bilježe i manji broj građana koji se odlučio za skijanje u inozemstvu, i to uglavnom u Švicarskoj.

Potražnja mala, ali raste

U Unilineovoj sestrinskoj tvrtki eToursu bilježe rast prodaje aviokarata za sve otvorene svjetske destinacije. Međutim, to je i dalje vrlo mala potražnja pa je i u poslovnom i privatnom segmentu uglavnom riječ o neodgodivim putovanjima. Na kraju, svi koji se vraćaju u Hrvatsku iz drugih zemalja moraju o svom trošku napraviti PCR test ili ići u samoizolaciju.

– Potražnja je i dalje znatno manja u odnosu na onu na koju smo se naviknuli prijašnjih godina, no u našim agencijama prevladava optimizam te vjerujemo da će se uz dovoljnu procijepljenost do lipnja ponovno povećati turistička kretanja. Mnogi su naši klijenti za ovu ljetnu sezonu odlučili iskoristiti tzv. koronavaučere, a nemali broj već se sada odlučio za uplatu ranih rezervacija s popustom od čak 20 posto u odnosu na redovite cijene – kaže Siniša Miljević iz Unilinea, dodajući da su najtraženije destinacije u Hrvatskoj trenutačno Poreč, Crikvenica i Makarska, a za inozemstvo najviše upita dobivaju za Dubai.

image
Siniša Miljević Uniline
foto

​Povećano je zanimanje za mediteranska odredišta i u tom području s obzirom na neizvjesnost uvjeta za ulazak u pojedine destinacije očekuju veliko povećanje rezervacija u zadnji čas. Zbog kašnjenja s procjepljivanjem stanovništva u agenciji ne očekuju veće pomake prije jeseni.

– Tijekom ljeta svakako očekujemo veću potražnju za hrvatskim i mediteranskim destinacijama, no potražnja će, naravno, ponajprije ovisiti o epidemiološkoj situaciji, popuštanju mjera i liberalizaciji ulaska u pojedine destinacije – zaključuje Miljević.

Prognoze nisu optimistične

Trenutačno prognoze epidemiologa nisu nimalo optimistične kad je riječ o eventualnom kraju pandemije. Štoviše, najavljuju da se zbog nerazmjera između bogatih i siromašnih zemalja, koje imaju sasvim drukčiji pristup cjepivu (kao trenutačno i siromašni i bogati slojevi društva iste zemlje), još se godinama nećemo riješiti korone. Može se očekivati da će se u jednom trenutku većina uistinu naviknuti na 'novo normalno' i putovati bez obzira na posljedice. Odluka je li bolje zaraditi koronu na misi i u lokalnoj trgovini ili tijekom dva tjedna egzotičnog putovanja postat će deplasirana. Na kraju, potvrda da ste preboljeli koronu bit će zelena karta za nastavak putovanja.

18. travanj 2024 18:30