Hrvatska
StoryEditor

Inženjeri ogorčeni: Najveća gradilišta u RH će voditi ljudi bez VSS-a

21. Listopad 2019.
Četiri inženjerske komore izražavaju duboku zabrinutost činjenicom da se hrvatska Vlada oglušila na zahtjeve i argumente graditeljske struke da se odustane od prijedloga izmjena i dopuna Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju.

Vlada je naime prošli tjedan usvojila štetne, politikantske i amaterske izmjene ova dva zakona i uputila ih u drugo čitanje u Sabor. Četiri inženjerske komore, koje okupljaju 15.000 inženjera, kontinuirano su upozoravale da se navedenim prijedlozima zakona predviđa smanjenje potrebnih stručnih uvjeta za voditelja građenja. Stupe li na snagu, ovi će zakoni imati nesagledive posljedice za sigurnost gradnje, a potom i sigurnost samih građana u Republici Hrvatskoj, poručuju iz četiri inženjerske komore i dodaju da će ubuduće voditelji gradilišta svih budućih stambenih zgrada, vrtića, škola, prometnica kao i svih velikih infrastrukturnih projekata moći biti prvostupnici inženjeri građevine koji nemaju završenu visoku stručnu spremu i imaju samo dvije godine radnog iskustva.

Drugim riječima, voditelji gradilišta svih budućih stambenih zgrada, vrtića, škola, prometnica kao i svih velikih infrastrukturnih projekata moći će biti prvostupnici inženjeri građevine koji nemaju završenu visoku stručnu spremu i imaju samo dvije godine radnog iskustva!

- Istraživanje Svjetske banke o deregulaciji, na koje se Vlada poziva, još nije niti dovršeno, a nova zakonska rješenja neće pozitivno utjecati na rang Hrvatske na Doing Business ljestvici, upozoravaju iz četiri inženjerske komore. Upravo suprotno, ovim zakonima pogoršat ćete situaciju u graditeljstvu, umjesto da je poboljšate - rezolutni su potpisnici priopćenja četiri inženjerske komore.

Stoga inženjeri apeliraju na zastupnike Hrvatskog sabora da zaštite graditeljski sektor, javni interes, sigurnost gradnje i građana RH i da glasaju protiv ova dva zakona.

Iz Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore inženjera strojarstva te Hrvatske komore inženjera elektrotehnike upozoravanju da će zbog zaštite javnog interesa, sigurnosti gradnje, sigurnosti građana i članova komora, u slučaju usvajanja ova dva zakona podnijet Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti.
 

16. travanj 2024 02:42