Hrvatska
StoryEditor

Istražili smo koliko minuta dobiva biznis u televizijskim dnevnicima

29. Veljača 2020.
TV dnevnikfoto Ratko Mavar
Cijeli prošli tjedan pratili smo središnje informativne emisije triju nacionalnih televizija. Iz petnaest i pol sati programa izdvojili smo dva sata i 46 minuta vijesti i priča koje se mogu svrstati u poslovnu sferu

Porciju od osam minuta informacija o biznisu dobivaju svakoga dana u središnjim televizijskim informativnim emisijama hrvatski poduzetnici, menadžeri i svi ostali koje zanimaju poslovna zbivanja. Rezultat je to prošlotjednoga svakodnevnog praćenja dnevnika HRT-a i Nove TV te 'RTL-a Danas'. U sedam dana između 18:30 i 20 sati tri televizijska kanala emitirala su oko 15 sati i 28 minuta informativnog programa. I sve smo to odgledali da bismo izdvojili oko dva sata i 46 minuta informacija koje se mogu svrstati u poslovnu sferu. Riječ je o 18 posto programa, odnosno u svakih 5,5 minuta u informativnom udarnom terminu jedna je bila posvećena ekonomiji.

Bio je to tjedan u kojem je glavni događaj trebala biti smjena na Pantovčaku, koja je i dominirala u prva dva dana. No predsjedničku inauguraciju Zorana Milanovića medijski su pojele najprije priča o masonima i smjena glavnoga državnog odvjetnika Dražena Jelenića, a prema kraju tjedna sve opširnije i zloslutnije izvještavanje o koronavirusu. Zato je i ministru zdravstva Viliju Berošu pripala treća glavna uloga među prošlotjednim protagonistima.

Navijanje za Plenkovića

Sljedeći događaj koji se detaljno prati predizborna je kampanja u HDZ-u, a podjednak prostor dobio je i glavni ekonomski događaj. To su pregovori o proračunu Europske unije za sljedećih sedam godina čiji će ishod imati veliki utjecaj na razvoj Hrvatske. Sva tri TV kanala o tome su izvještavala slično. Gledatelji su se našli u situaciji nalik na praćenje prijenosa sportskih događaja kad navijamo za hrvatsku reprezentaciju ili hrvatskog predstavnika. A naš igrač na proračunskoj utakmici prošlog tjedna u Bruxellesu bio je Andrej Plenković. Naši su bili u dresovima sedamnaest država koje igraju zajedno u klubu pod nazivom 'Prijatelji kohezije', koji je upravo preimenovan u 'Prijatelji ambiciozne Europe'.

Što nije ušlo u TV-dnevnike
  • Natječaj HŽ Putničkog prijevoza za nabavu 21 novoga elektromotornog vlaka težak 978 milijuna kuna
  • Dionice sedam tvrtki bivšeg Agrokora – Jamnice, Leda, Zvijezde, Tiska, Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci – isključuju se s Burze zbog netransparentnog poslovanja
  • Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak
  • U drugoj polovini 2019. za više od četrnaest puta povećan je broj krivotvorenih novčanica eura
  • Upravni sud u Rijeci potvrdio AZTN-ovo rješenje kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna zbog nametanja nepoštene trgovačke prakse
  • ​Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM predložila Vladi mjere za spašavanje drvnog sektora kojem zbog pada cijena peleta i drvnog briketa te trenda smanjivanja potražnje za drvnim gorivima prijeti najgori scenarij – zatvaranje tvornica i otpuštanja

Navijali smo, zajedno s televizijama, za našu stvar – za više novca kohezijskim fondovima i poljoprivredi. S druge je strane opasna ekipa predvođena najbogatijim i najmoćnijim državama 'škrticama' koja zastupa štedljiviji proračun (sporna je rupa od oko 75 milijardi eura koju je nakon Brexita ostavilo Ujedinjeno Kraljevstvo), ali i preraspodjelu više novca za nove izazove – klimatske promjene, sigurnost, inovacije i obrazovanje – nauštrb interesa uglavnom tranzicijske Europe – kohezijske i regionalne te poljoprivredne politike.

Izgledno je da gubimo na nepovratnim sredstvima. Prag se, sigurno, spušta sa sadašnjih maksimalnih 85 posto izravnog financiranja iz blagajne EU. No čini se da je naš centarfor zabio dva gola u gostima. Plenković je izjavama dao naslutiti da se izborio za posebni fond od 300 milijuna eura za Hrvatsku, a nešto novca moglo bi doći i u sklopu posebne demografske pomoći koja bi se državama trebala uplaćivati za svakog iseljenika. Spominjala se glavarina od 500 eura.

Poslovne emisije u zoru ili u ponoć

Neke važne prošlotjedne teme, poput sve dramatičnije međuetničke situacije u Međimurju i karnevala, ne ubrajaju se u gospodarsku rubriku, ali utječu na biznis. To posebno vrijedi za dominantnu priču, onu o koronavirusu, koja bi mogla imati nesagledive poslovne reperkusije.

Istini za volju, središnji dnevnici nisu jedini informativni kanal na televizijama. Postoje i posebne emisije posvećene poslovnom sektoru. 'Informer' ide na Novoj TV subotom ujutro, HRT ima još lošiji tajming – svakodnevne 'Poslovne vijesti' idu rano ujutro, u 7.10, a ponedjeljkom se emitira ponoćni 'Poslovni tjedan', i to sve na najmanje gledanome Četvrtom programu. Središnja informativna emisija ipak je najgledaniji izlog u kojem se izlaže najbolja roba.

Ipak, najkonstantniji poslovni udjel u središnjim informativnim emisijama ima Nova TV: svakog dana 'Dnevnik' se prekida zbog reklama, prošlog tjedna ukupno oko trideset minuta – više od četiri minute na dan.

Sutra: Poduzetnička 'kvaka 22': Kako ući u TV-dnevnik?

19. travanj 2024 13:00