Hrvatska
StoryEditor

‘Izgubljeno desetljeće‘ na Zagrebačkoj burzi  

30. Prosinac 2019.

Piše: Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Preostao je još jedan trgovinski dan u ovoj godini i s njim Zagrebačka burza zatvara godinu s dvoznamenkastim prinosima svojih vodećih dioničkih indeksa. Glavni dionički indeks Crobex porastao je 15,80 posto u 2019. dok je blue chip inačica Crobex10 porasla 18 posto. Rast cijena domaćih dionica u 2019. godini, iako slabiji od rezultata na većini ostalih svjetskih burzi, ipak je bolji nego izvedba u cijelom proteklom desetljeću koje je na zalazu.

Indeks Crobex 2010-te zaključuje na gotovo identičnoj razini kao prije deset godina. Kraj 2009. godine indeks je dočekao također na razinama od oko 2000 bodova, točnije 2004 boda, što daje prinos od tek 1 posto u zadnjih deset godina. Cijene dionica najkvalitetnijih kompanija na burzi mjerene indeksom Crobex10 imale su nešto bolji rezultat s prinosom od gotovo 14 posto bez uključenih dividendi.

S obzirom na rezultate većine svjetskih dioničkih indeksa koji su u zadnjih deset godina nadoknadili gubitke uzrokovane financijskom krizom, te premašuju ili se nalaze u blizini svojih rekordnih razina, investitori na domaćoj burzi bili su suočeni s 'izgubljenim desetljećem'. Naime, svaka dobitna godina bila je pokrivena i gubitnom godinom. Tako je indeks Crobex zabilježio 5 rastućih godina, i to u 2010., 2012., 2013., 2016. i 2019., koje su bile suprostavljene s 5 padajućih godina: u 2011., 2014., 2015., 2017. i 2018.

image
Izvor: Zagrebačka burza d.d., FIMA Vrijednosnice d.o.o.

Crobex10, koji 2012. nije imao snage završiti u pozitivnom teritoriju kao indeks Crobex, zabilježio je slabiji rezultat s omjerom 4 rastuće godine naspram 6 padajućih.

image
Izvor: Zagrebačka burza d.d., FIMA Vrijednosnice d.o.o.

Neutralan krajnji rezultat utjecaj je nekoliko naizmjeničnih pozitivnih i negativnih događaja koji su definirali sentiment na tržištu. Optimizam u 2010. zahvaljujući naglom oporavku svjetskih burzi od kraha uzrokovnog financijskom krizom, potisnuo je pad u 2011. pod pritiskom širenja dužničke krize u Europi. Iduće 4 godine bile su obilježene stagnacijom dok su investitori vagali buduće koristi ulaska Hrvatske u Europsku uniju s neočekivano dugom šestogodišnjom recesijom domaćeg gospodarstva. 

Novi rast tržišta u 2016. zahvaljujući prvim pozitivnim kvartalima BDP-a i na krilima sve boljih turističkih rezultata, učinio je domaće dionice ponovno atraktivnom robom sve do kraha Agrokora u 2017. godini.

Narušeno povjerenje ulagatelja nakon Agrokora nadovezalo se na korekciju cijena svjetskih burzi u 2018. uzrokovanu stezajućom monetarnom politikom američkog Feda u kombinaciji s početkom trgovinskih ratova.

Ove godine, investitori su odahnuli s obzirom da je stabilan gospodarski rast zahvaljujući oporavku osobne potrošnje počeo pokazivati i pozitivne pomake u poslovanju najboljih hrvatskih kompanija. S druge strane, bikovsko raspoloženje na svjetskim burzama također je pomoglo sentimentu. Sve navedeno utjecalo je da indeks Crobex zabilježi drugu najbolju godinu u cijelom desetljeću.

Ipak, indeks Crobex se ponovno nalazi na gotovo identičnoj razini od prije deset godina pa ostaje pitanje što očekivati u novim desetljeću. Svakako, pozitivna je činjenica da indeks danas ima značajno drugačiji sastav. Dionice sastavnice bivšeg Agrokora i građevinara koje su zbog volatilnosti cijena svojih dionica nekoć imale značajan utjecaj na indeks zamijenjene su većim utjecajem turističkih i prehrambenih perjanica. Također i pozitivniji makroekonomski uvjeti u kombinaciji s nisko-kamatnim okruženjem u odnosu na početak desetljeća čini tržište kapitala atraktivnijom destinacijom u odnosu na štednju koja je dosegnula rekordne razine. Može li navedeno biti dovoljno da se preokrene višegodišnji stagnirajući trend ostaje za vidjeti.

15. travanj 2024 14:14