Hrvatska
StoryEditor

Brodotrogir - Jedan predstečaj potvrđen, jedan stečaj otvoren

01. Studeni 2020.
Danko Končar

Potvrđen je predstečajni sporazum za Brodotrogir u vlasništvu Kermasa Danka Končara. U nagodbi 'teškoj' 657 milijuna kuna dogovoren je uobičajeni poček od godinu dana, pa će tako PBZ svoj kredit od 95 milijuna kuna naplatiti za devet godina.

Ministarstvo financija otpisalo je 45 posto od 7,9 milijuna kuna, a ostatak od 4,3 milijuna treba biti vraćen za pet godina. Dobavljači su po običaju prošli najlošije: odrekli su se čak 70 posto od pola milijarde kuna potraživanja, a preostalih 150 milijuna trebalo bi biti isplaćeno u devet godina.

Istodobno je Milan Ljubičić imenovan za privremenog stečajnog upravitelja Brodotrogirove tvrtke kćeri Brodotrogir Outfit iako je Fina prijedlog za otvaranje stečaja podnijela još u prosincu prošle godine, ali predmet je na red na Trgovačkom sudu u Splitu došao tek u rujnu ove godine.

Do tada su svi radnici prebačeni sustav Brodotrogira, koji je i najveći vjerovnik – od 10,2 milijuna kuna 7,4 milijuna otpada na Kermasove tvrtke.

U međuvremenu je porezni dug u nepunih godinu dana narastao s 1,2 milijuna kuna na gotovo 2,6 milijuna. Privremeni stečajni upravitelj imenovan je tri dana nakon što je potvrđen predstečajni sporazum za Brodotrogir. 

27. travanj 2024 05:34