Hrvatska
StoryEditor

Jerko Jakšić novi je predsjednik HUP - Udruge potrošača lijekova

29. Prosinac 2020.
Jerko Jakšić

HUP - Udruga proizvođača lijekova u idućem će razdoblju raditi na podizanju transparentnosti tržišta lijekova u Hrvatskoj, reguliranju dugovanja za lijekove i daljnjem osnaživanju proizvodnje lijekova u Hrvatskoj, poručio je u utorak novoizabrani predsjednik Udruge Jerko Jakšić.

Jakšić je predsjednik Uprave tvrtke PharmaS, a na jučerašnjoj je izbornoj skupštini HUP - Udruge proizvođača lijekova izabran za novog predsjednika te udruge na jednogodišnji mandat, priopćeno je iz HUP-a.

Jakšić upravljačku funkciju u HUP-ovoj udruzi proizvođača lijepova preuzima s današnjim danom, a na toj je poziciji naslijedio predsjednika Uprave Plive Hrvatska Mihaela Furjana.

- Naša farmaceutska industrija je i u posljednjem je razdoblju investicijama, stvaranjem radnih mjesta, izvoznim rezultatima, ali i neprekinutom proizvodnjom i opskrbom lijekova tijekom cijelog vremena pandemije, ponovno pokazala svoj strateški značaj za razvoj hrvatskog gospodarstva, ali i potvrdila svoju partnersku ulogu u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Ono na čemu želimo raditi u bliskoj budućnosti je podizanje transparentnost tržišta lijekova u Hrvatskoj, reguliranje dugovanja za lijekove i daljnje osnaživanje proizvodnje lijekova u Republici Hrvatskoj - poručuje Jakšić u priopćenju. 

Iz HUP-a u podsjećaju da farmaceutska industrija Hrvatske okupljena u HUP - Udrugu proizvođača lijekova, osim što je ključni partner hrvatskog zdravstvenog sustava, svoje proizvode izvozi u 60-ak zemalja svijeta, uključujući i najrazvijenija farmaceutska tržišta kao što su SAD i zemlje EU, te je jedna od najsnažnijih industrijskih grana uopće.

Cijelo vrijeme pandemije, osobito u vrijeme zatvaranja u proljeće 2020., više od 5.000 radnika u farmaceutskoj industriji neprekidno je radilo, bez obzira na izazovne okolnosti, navode iz HUP-a. 

Dodaju kako je značaj farmaceutske industrija 'posebno došao do izražaja u krizi izazvanoj koronavirusom koja je jasno ukazala na ključnu važnost sektora lijekova kojima je istekao patent i koja je danonoćno radila kako bi bolnice i ljekarne širom Europe neprekidno bile opskrbljene potrebnim lijekovima'.

HUP - Udruga proizvođača lijekova osnovana je 2009. godine, okuplja proizvođače generičkih i biosličnih lijekova prisutne na hrvatskom tržištu. Članice Udruge zajedno čine 100 posto proizvodnje lijekova u Hrvatskoj te ostvaruju godišnji prihod veći od 5,5 milijardi kuna od čega više od 70 posto otpada na izvoz, podaci su HUP-a.

25. travanj 2024 12:06