Hrvatska
StoryEditor

Još dva člana Uprave Zagrebačke banke dala ostavke, a HNB navodno otkrio velike propuste u poslovanju

25. Veljača 2020.
Nikolaus Maximilian Linarić,  Miljenko Živaljić, Eugen Paić Karega

Zagrebačka banka je pod sumnjom da je većem broju svojih klijenata omogućila pranje novca. Piše to u novome broju Nacionala. I to zato što veliki broj transakcija, koje se zbog visine transferiranih novčanih iznosa sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca trebaju temeljito provjeravati, Zagrebačka banka uopće nije provjeravala. Nacional piše kako su im tri neovisna izvora potvrdila ovu priču i nagađanja. 

Stoji kako se Hrvatska narodna banka i Ministarstvo financija bave ovim problemom i neispravnostima u Zabi, a da je donedavni predsjednik Uprave Miljenko Živaljić otišao iz banke upravo zbog ovog. Nakon što je Nacional objavio tekst u utorak, ujutro je na Zagrebačkoj burzi objavljeno kako su još dva člana Uprave Zabe dali ostavke. 

- Članovi Uprave Zagrebačke banke Eugen Paić Karega i Nikolaus Maximilian Linarić, dana 24.veljače 2020. dali su ostavke na funkciju člana Uprave Zagrebačke banke. Ostavka Eugena Paić-Karege, člana Uprave zaduženog za maloprodaju, stupa na snagu 1. ožujka 2020. Paić Karega nastavlja karijeru izvan Zabe. Ostavka Nikolausa Maximiliana Linarića, člana Uprave zaduženog za Korporativno, investicijsko i privatno bankarstvo, stupa na snagu 1. travnja 2020., a g. Linarić nastavlja karijeru unutar UniCredit Grupe - stoji u priopoćenju Zabe na Zagrebačkoj burzi. Do imenovanja novih članova Uprave, odgovornost za područje Maloprodaje i Korporativnog, investicijskog i privatnog bankarstva, preuzet će Dalibor Ćubela, član Uprave (General Manager) Banke.

image
Miljenko Živaljić, Nikolaus Maximilian Linarić
foto Dražen Lapić

Trenutak ostavki još dva člana Uprave Zabe možda je slučajnost, a možda i nije. 

Zagrebačka banka, prema pisanju Nacionala, ima izvrsno postavljene sustave za otkrivanje za prepoznavanje različitih sofisticiranih modela pokušaja pranja novca. Riječ je o sustavu Sirius, vrlo naprednoj tehnologiji koju je teško prevariti. Nacional piše kako je dobra vijest u svemu ovome da sustav zapravo funkcionira jer je Zaba smjesta 'maknula' Živaljića, a HNB detektirao problem. 

Lider je dan prije, u ponedjeljak, kontaktirao Hrvatsku narodnu banku, temeljem sličnih informacija koje je u utorak obajvio Nacional. Isto tako, prema Liderovim izvorima, Zaba je dobila kaznu od 60 milijuna kuna zbog svega ovoga. 

U odgovoru stoji kako HNB 'provodi nadzor sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma nad svim kreditnim institucijama, pa tako i nad Zagrebačkom bankom temeljem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

- Međutim, sve informacije u vezi sa supervizijom odnosno nadzorom kreditne institucije do kojih dolazimo, dužni smo čuvati kao povjerljive te ih ne smijemo učiniti dostupnim nijednoj drugoj osobi što je propisano člankom 206. Zakona o kreditnim institucijama. Također, člankom 82. stavkom 10. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma propisano je u kojim slučajevima nadzorna tijela smiju koristiti i otkriti povjerljive informacije odnosno podatke pribavljene sukladno Zakonu - poručili su nam iz HNB-a. 

Pranje novca i financiranje terorizma globalni su problem, štetan za ekonomiju i društvo te može imati snažne socijalne i ekonomske posljedice za svaku državu, pa tako i za Republiku Hrvatsku, kažu iz HNB-a. 

- Sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u Republici Hrvatskoj nije u nadležnosti samo jedne institucije, već je to sustav u kojem su zakonski definirane uloge svakog sudionika i njihova međusobna interakcija i suradnja. U sustavu sudjeluju tri vrste tijela: tijela prevencije (banke, mjenjači, brokeri, osiguravajuća društva, priređivači igara na sreću itd.), tijela nadzora (Ured za sprječavanje pranja novca, kao centralno administrativno nadzorno tijelo, Financijski inspektorat Republike Hrvatske, Porezna uprava, Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) te tijela kaznenog progona (državno odvjetništvo, sudstvo i policija). Obveze i dužnosti svih sudionika sustava, što uključuje banke kao i Hrvatsku narodnu banku, proizlaze iz Zakona - objašnjavaju iz HNB-a. 

Lider je kontaktirao i Ministartsvo financija, odnosno Ured za sprječavanje pranja novca. Odgovorili su kako Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma propisuje mjere, radnje i postupke koje banke i drugi obveznici poduzimaju radi sprječavanja i otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma.

- U odredbama članaka 81. i 82. Zakona, Hrvatska narodna banka je određena kao nadležno nadzorno tijelo koje provodi nadzor nad bankama i drugim kreditnim institucijama u pogledu primjene Zakona i na temelju njega donesenih podzakonskih akata. Slijedom navedenog, molimo da se za odgovore na dostavljena pitanja obratite Hrvatskoj narodnoj banci - poručili su nam. 

IZ HNB-a su rekli kako obavljaju nadzor nad primjenom i provedbom propisa u području sprječavanja pranja novca i sprječavanja financiranja terorizma kod banaka te ako u okviru nadzora utvrdi nepravilnosti ili nezakonitosti poduzima odgovarajuće zakonom propisane mjere.

- HNB provodi izravne nadzore banaka sukladno godišnjem planu izravnih nadzora. Sve pravomoćne prekršajne sankcije javno objavljujemo na svojim internetskim stranicama - zaključuju iz HNB-a. 

Kontaktirali smo i Zagrebačku banku. Odgovor na upit nismo još dobili, samo nam je poručeno kako Zaba ne komentira medijska nagađanja i spekulacije. 

18. travanj 2024 19:02