Hrvatska
StoryEditor

Josip Šurjak: Suci i odvjetnici ne mogu se ponašati onako kako javnost od njih očekuje

25. Listopad 2019.

'Suci i odvjetnici ne mogu se ponašati u struci onako kako javnost od njih očekuje, već onako kako nalažu ustavne vrednote, zakoni i provedbeni propisi, a što je važno i za zaštitu prava okrivljenika, kako i za zaštitu prava žrtve'. Riječi su ovo Josipa Šurjaka, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore na današnjem obilježavanju VI. Europskih dana odvjetnika održanim u Komori.

Obilježavanju su, stoji u priopćenju iz Komore, uz domaćina Šurjaka prisustvovali ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, sudac Vrhovnog suda Dražen Tripalo te članovi Komore i drugi gosti.

Pravo na branitelja kao posebna sastavnica prava na pravično suđenje u kaznenim predmetima temeljno je ljudsko pravo okrivljenika, rečeno je na okruglom stolu organiziranom tom prilikom, a tema je bila 'Pravo na besplatnu pravnu pomoć u kaznenim predmetima i  pristup branitelju osobama lišenim slobode'. Ključno je to kako za ostvarenje prava na pravično suđenje, tako i za vladavinu prava, što je zajamčeno i Ustavom Republike Hrvatske te direktivama EU i svim najvažnijim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima.

Uspostava djelotvornog sustava besplatne pravne pomoći za one osumnjičenike i okrivljenike koji sami ne mogu platiti branitelja zadatak je koji Hrvatska ima i prema Direktivi Europske unije o pravnoj pomoći za osumnjičenike i okrivljenike u kaznenom postupku i za tražene osobe u postupku europskog uhidbenog naloga.

Predsjednica Odvjetničke akademije HOK-a Laura Valković rekla je da Komora i Odvjetnička akademija da već sada, i prije transponiranja Direktive u hrvatski kaznenopravni sustav  učinkovito  brinu o edukaciji u osposobljavanju odvjetnika kroz cjeloživotno obrazovanje čime svakako doprinose kvaliteti pružanja pravne pomoći o kojoj ova Direktiva govori.

'Hrvatska odvjetnička komora i hrvatsko odvjetništvo svjesni su važnosti cilja koji se ovom Direktivom želi ostvariti. Kao oni koji u svojem svakodnevnom radu brinu o zaštiti prava osumnjičenika i okrivljenika, hrvatski odvjetnici svjesni su, pak, svoje uloge u implementaciji Direktive, ali i izazova koje implementacija Direktive postavlja pred pravosuđe, državu i društvo u cjelini', stoji na kraju priopćenja Hrvatske odvjetničke komore.

26. travanj 2024 02:26