Hrvatska
StoryEditor

Kako do potpora: Ovo su najvažnije novosti u programu rada Europskog vijeća za inovacije za 2022.

10. Veljača 2022.

Europska komisija donijela je u srijedu program rada Europskog vijeća za inovacije za 2022. kojim se revolucionarnim inovatorima otvaraju mogućnosti financiranja u ukupnoj vrijednosti višoj od 1,7 milijardi eura kako bi se proširili i stvorili nova tržišta, primjerice u području kvantnog računalstva, baterija nove generacije i genske terapije.

Novosti u programu su inicijativa Scale Up 100 kojom će se odrediti sto perspektivnih visokotehnoloških poduzeća iz EU-a koja mogu postati vrijedna više od milijardu eura, odnosno jednorozi. Također, akcelerator EIC-a omogućit će poduzećima koja rade na tehnologijama od strateškog europskog interesa da se prijave za ulaganja EIC-a u iznosu većem od 15 milijuna eura. Kako bi snažnije poduprli inovatorice, EIC će razviti indeks za rod i raznolikost u području inovacija, a nagrada EU-a za inovatorice za 2022. uključivat će dvije dodatne nagrade za inovatorice mlađe od 35 godina. Dodijelit će se ukupno šest nagrada: tri nagrade za najinspirativnije inovatorice iz cijelog EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor Europa te tri nagrade za najperspektivnije 'inovatorice u usponu' mlađe od 35 godina.

S ciljem podupiranja startupova koji razvijaju tehnologije za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova i time doprinose europskom cilju da se do 2030. te emisije smanje za najmanje 55 posto te startupova koji rade na strateškoj autonomiji u kvantnim, svemirskim i novim medicinskim tehnologijama otvaraju se prilika za potpore od 500 milijuna eura.

- Europsko vijeće za inovacije već je podržalo četiri 'jednoroga' i više od 90 'kentaura'. Program rada za ovu godinu temelji se na dosad najopsežnijem godišnjem financiranju poduzetnika i istraživača, a uključuje i nove mjere za potporu inovatoricama i rastućim poduzećima. Europa čvrsto podupire inovacije i nove tehnologije te smo na dobrom putu da Europsko vijeće za inovacije postane europska tvornica 'jednoroga' - izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

U programu rada predviđena su i pojednostavljenja procesa. Tako će sva izvanredna poduzeća koja zbog proračunskih ograničenja ne može financirati EIC automatski dobiti pečat izvrsnosti, što bi im moglo pomoći da dobiju financijska sredstva iz drugih instrumenata financiranja EU-a, kao što su strukturni fondovi, fondovi za oporavak ili drugi izvori. U 2022. bit će i više rokova za podnošenje zahtjeva u okviru programa EIC-a za financiranje tranzicije i Akceleratora EIC-a, a za program EIC-a za financiranje tranzicije uvest će se i stalni postupak podnošenja zahtjeva. Osim toga, podnositelji zahtjeva koji se po drugi put prijavljuju za sudjelovanje u Akceleratoru EIC-a moći će opisati i obrazložiti poboljšanja svojeg novog zahtjeva. 

Financiranje i potpora Europskog vijeća za inovacije 2022.

  • Financiranje u okviru Tragača EIC-a (350 milijuna eura) namijenjeno je multidisciplinarnim istraživačkim timovima za vizionarska istraživanja koja mogu rezultirati revolucionarnim tehnološkim otkrićima.
  • Novi program EIC-a za financiranje tranzicije (131 milijun eura) za pretvaranje rezultata istraživanja u inovacijske mogućnosti usmjeren je na rezultate pilot-projekata Tragača EIC-a i provjere koncepta Europskog istraživačkog vijeća radi usavršavanja novih tehnologija i izrade poslovnih modela za određene primjene.
  • Akcelerator EIC-a (1,16 milijardi eura) namijenjen je startup poduzećima i MSP-ovima za razvoj važnih inovacija s pomoću kojih se mogu stvoriti nova tržišta ili ostvariti revolucionarni rezultati na postojećim tržištima.

Nakon objave programa rada, 22. veljače održat će se informativni dan za podnositelje zahtjeva o tome kako funkcionira Europsko vijeće za inovacije, kako se prijaviti za financiranje, tko ispunjava uvjete i koje su ovogodišnje novosti. Sudionici će dobiti i informacije o mogućnostima financiranja za istraživačke timove, start-up poduzeća, MSP-ove i ulagače.

Podsjetimo, Europsko vijeće za inovacije osnovano u ožujku 2021. kao velika novost programa Obzor Europa, u razdoblju od 2021. do 2027. ima ukupni proračun veći od 10 milijardi eura. Provedba EIC-a počela je prije većine drugih dijelova programa Obzor Europa. Za financiranje je već odabrano 164 MSP-ova i startup poduzeća, 56 najsuvremenijih istraživačkih projekata i 29 projekata za prijenos revolucionarnih tehnologija iz laboratorija u stvarni svijet.

24. travanj 2024 09:07