Hrvatska
StoryEditor

Kako pravilno raditi od kuće: Izađite iz pidžame i obucite se za posao

14. Ožujak 2020.
Rad od kuće
Zbog širenja koronavirusa tvrtke diljem svijeta odlučuju svojim zaposlenicima omogućiti rad od kuće.

Google, Microsoft, Twitter, Hitachi, Apple, Amazon, Chevron, Salesforce, Spotify... Od Velike Britanije do Sjedinjenih Država, od Japana do Južne Koreje, pa i Hrvatske, mnoge su tvrtke posljednjih dana uvele obveznu politiku rada od kuće usred širenja virusa Covid-19.

Realno je da će rad od kuće postati posve normalan za mnoge od nas s obzirom na trenutno stanje pandemije u svijetu.

Neki će zaposlenici prvi put raditi kod kuće, što znači da trebaju smisliti kako o(p)stati na zadatku u novom okruženju koje možda i nije najbolje kada je riječ o produktivnosti.

Ali postoje načini da se i od kuće postižu rezultati kao i na radnom mjestu. Prije svega bitna je komunikacija s timom i postavljanje dobrog radnog prostora u vlastitom domu. Bilo virusa ili ne, ključna stavka za rad od kuće je jasna komunikacija s nadređenima.

Većina ljudi provodi dane u neposrednoj blizini svog šefa, što znači da je komunikacija laka i bez napora. Ali sve to možete baciti kroz prozor kada radite na dva različita, udaljena mjesta, a mogući prekid kvalitetne komunikacije još je vjerojatniji ako niste naviknuti i inače ne radite od doma.

Na primjer, vaš se šef možda neće naviknuti na upravljanje ljudima 'na daljinu', a moguće je i da sama tvrtka nije spremna ili nije pripremila alate potrebne za udaljene radnike, poput aplikacija kao što je Slack ili slične.

Ali čak i oni koji su na to navikli radeći od kuće mogu se osjećati nestrukturirano i izolirano.

Prošle je godine agencija za razvoj brendova Buffer radila istraživanje o radu od kuće. U istraživanje je bilo uključeno 2500 radnika koji su svoj posao radili od doma. Istraživanje je otkrilo da je usamljenost najčešći osjećaj koji je pogađao te radnike, a ta ista usamljenost  smanjuje i motiv za rad, a samim time i produktivnost.

Dakle, komunikacija od kuće s nadređenima mora biti što 'bogatija'. Recimo, bolje je koristi Skype ili slične aplikacije koje uključuju i video poziv, jer znate kako se kaže - 'daleko od očiju daleko od srca'.

Posao od kuće je pravi posao

Ako radite od doma to ne znači da trebate biti u pidžami, u krevetu s laptopom u krilu. Pametnije je, a to utječe i na motiv i produktivnost, da se otuširate i odjenete i da tretirate posao od doma kao pravi posao iz ureda.

Ako nemate kućni ured, učinite što god možete kako biste stvorili ad hoc ured, tj. osigurajte si prostor isključivo za posao. Pametno je postaviti si okruženje kao u uredu. Dva monitora, miš, tipkovnica, sve što trebate imajte i u 'kućnom uredu'.

Stoga, umjesto da legnete u krevet s laptopom budite domišljati i sredite si radni prostor što sličnije 'pravom' uredu.

Uređenje 'kućnog ureda' također daje signal vašim ukućanima da ste na poslu, pa nije loše stvoriti granice unutar doma koje članovi obitelji razumiju i prihvaćaju. S dobrim kućnim radnim prostorom na kojem se možete koncentrirati, postaje lakše otključati prednosti rada na doma.

Anketa koju je provela tvrtka Flex Jobs na 7000 radnika pokazala je da je njih čak 65 posto reklo da su produktivniji od kuće, navodeći beneficije poput manje ometanja od strane kolega i manje stresa zbog putovanja na posao. Najčešći prigovor na rad od kuće je bio taj da je nemoguće isključiti se iz posla i nakon završetka radnog vremena. Jer, kada odlazite iz fizičkog ureda, to na neki način mnogima znači i kraj radnog dana, a toga nema ako ste već doma i radite.

Psihološke granice

Zato se predlažu psihološke granice koje vam mogu pomoći da zaključite dan. Recimo, kratko vježbanje ili razgibavanje od pola sata te tuširanje mogu biti znak da je vaš radni dan gotov.

Ipak, čak i uz pomoć ovih alata, prisilna priroda prijelaza iz uredskog u kućno okruženje mogla bi ostaviti trag na onima koji se teže navikavaju na promjene.

S trenutnim stanjem u svijetu, nije posve jasno koliko će dugo biti potrebno raditi od kuće, što predstavlja dodatne probleme. Roditelji su možda i najugroženiji jer zatvaranjem škola i vrtića dijete mora ostati doma, a posao čeka. A raditi suvislo s malim klincem koji skače i stalno nešto treba postaje veoma zahtjevna disciplina.

To nas vraća na komunikaciju s nadređenima koji će morati razumjeti stanje roditelja.

Produljena izolacija može utjecati i na moral, pa neki psiholozi predlažu da se pokuša održati privid normalnosti tako da se organiziraju virtualna druženja putem aplikacija kao što je Skype ili Slack.

To može biti čudno na prvu, ali svima je čudno pa može postati i zabavno i daje malo ležernosti i lakoće u teškim vremenima.

Ovo su svakako stresna vremena. Negativni naslovi, zabrinutost za bolesne ili starije voljene osobe i borba protiv paničnih poriva da odete u trgovinu i kupite zalihe wc papira mogu jako loše utjecati na posao. I zbog toga treba uložiti dodatne napore u komunikaciju s kolegama jer to daje veće šanse da se izbjegne osjećaj izoliranosti i usamljenosti koje u konačnici mogu dovesti i do depresije.

Kratkotrajna razdoblja rada od kuće, kažu psiholozi, mogu biti ekonomski bolna ali podnošljiva, dok dulje razdoblje od recimo dva ili tri mjeseca može dovesti i do ozbiljnih ekonomskih ali i zdravstvenih troškova.

Ako ste menadžer ili šef, na vama je da omogućite jasnu komunikaciju i visok moral svojih zaposlenika.

Budite pozitivni, ali ne na koronu!

17. travanj 2024 07:23