Hrvatska
StoryEditor

Kina ponovno ruši cijene kriptovaluta

19. Svibanj 2021.
Bitcoin pad cijenefoto Shutterstock

Najveća svjetska kriptovaluta bitcoin pala je više od 50 posto, na razine od početka veljače, nakon što su kineski regulatori intenzivirali napore da se suzbiju korištenje kriptovaluta od strane financijskih institucija. U zajedničkom priopćenju objavljenom na WeChat društvenoj mreži, kineska središnja banka, udruge bankarske i internetske industrije izjavile su da financijske i platne institucije ne bi trebale prihvaćati kriptovalute kao sredstvo plaćanja ili nuditi usluge i proizvode povezane s njima.

- Virtualna valuta nije stvarna valuta, ne bi se trebala i ne može se koristiti kao valuta na tržištu - navodi se u priopćenju objavljenom u utorak, u kojem se nedavni porast cijena naziva "špekulacijama“. Razvoj događaja reflektirao je kampanju za ograničavanje institucionalne aktivnosti u području kriptovaluta dok se Kina priprema za pokretanje vlastite digitalne valute. Ostale države poput SAD- a ostale su relativno otvorene za institucionalnu uključenost.

- Dio pokušaja je razvoj njihove digitalne valute, dio je nedostatak kontrole u smislu odljeva novca, a  dio osiguranje da ljudi ne budu prevareni - rekao je Paul Haswell, partner u odvjetničkoj tvrtki Pinsent Masons u Hong Kongu.

Sadašnji kineski pritisci dosta podsjećaju na one iz 2013. i 2017. godine, kada su kineske vlasti zabranile rad kripto mjenjačnicama te pri kraju 2017. ukinule ICO-eve. Ova dva značajna ograničenja vrlo su snažno djelovala na pad cijene bitcoina, baš kao i danas. Iako je vrlo bitno naglasiti da Kina službeno ne zabranjuje korištenje kriptovaluta. Dok se ne donese službeni zakon, ovaj tip vijesti mnogi iskusni kripto analitičari okarakterizirali bi kao tipičan slučaj FUD-a (akronim za strah, nesigurnost i sumnju).

Vladini planovi za digitalni yuan, koji bi središnjoj banci pružili evidenciju svih valutnih transakcija u  stvarnom vremenu, mogli bi pružiti konkurenciju bezgotovinskom plaćanju kako bi se natjecala s internetskim fintech platformama Ant grupe i Tencenta. 

U SAD-u, regulatori su olakšali malim ulagačima kupnju kriptovaluta i dopustili uvrštenje kripto mjenjačnice Coinbase na javno tržište. Velike američke financijske institucije kao što su Goldman Sachs i JP Morgan istražuju ponudu ulaganja u kriptovalute. Nedavna volatilnost cijena kriptovaluta izazvala je sumnju kod nekih institucionalnih ulagača u njihovu vrijednost, pri čemu su UBS Wealth Management i Pimco izrazili zabrinutost glede potencijala kriptovaluta kao klase imovine. 

U najnovijem izvještaju financijske stabilnosti, Europska središnja banka navela je da nestabilnost i volatilnost cijene, bitcoin označuje rizičnom investicijom, kao i zabrinutost oko "pretjeranog ugljičnog otiska i potencijalne uporabe u ilegalne svrhe". Rizici financijske stabilnosti za institucije eurozone bili su ograničeni jer su imali malu izloženost, dodaje se u izvješću.

Panika je dosegnula ekstremne razine, pri čemu je bitcoin za kratko pao na 30.400 dolara, dok je ether pao na 2050 dolara. Najpopularnije internetske stranice za provjeru cijena kriptovaluta CoinMarketCap i Coingecko pretrpjele su povremene prekide rada. Binance je na kratko pauzirao ethereum i sve ERC-20 transakcije zbog velike zagušenosti mreže.

Mnogi se pitaju je li ovo bio vrhunac bitcoina i hoće li cijena i dalje nastaviti padati? Uspoređujući cjenovna kretanja iz bull marketa 2017., možemo se podsjetiti kako je bitcoin imao čak 6 cjenovnih korekcija između 30 i 40 posto. Poslije svakog pada uslijedio je prosječni rast od 153 posto. Mnogi stručnjaci tvrdili su da će se volatilnost smanjiti ulaskom financijskih institucija, no međutim očito to nije za sad slučaj i bez obzira na njihovu nikada veću prisutnost, bitcoin je i dalje iznimno volatilan.

 

15. travanj 2024 10:52