Hrvatska
StoryEditor

KOTKA - Ulaganje u novu proizvodnu liniju za šivanje po mjeri

23. Svibanj 2020.
foto Dražen Lapić
Dnevni je kapacitet nove linije dvjesto sakoa izrađenih po mjeri. Mjera se može uzeti u Krapini, ali od jeseni planira se otvoriti prostor u Zagrebu kako bi se povećao odaziv kupaca Kotkinih odijela

Krapinska Kotka, renomirani hrvatski proizvođač muških odijela koji 98 posto proizvodnje izvozi, kupila je strojeve za novu suvremenu proizvodnu liniju programa šivanja po mjeri. Prema riječima Ivice Cerovečkog, predsjednika Uprave i većinskog vlasnika kompanije, na novim strojevima izrađivat će se odijela za zahtjevne visokokvalitetne kupce.

– Riječ je o najmodernijoj proizvodnji, a unatoč tome što je prodaja i proizvodnja zbog pandemije stala ili je otežana, Kotka nije prekidala rad. Upravo suprotno, nova linija omogućila nam je rast proizvodnje – ističe Cerovečki.

U suradnji s vrhunskim njemačkim majstorom šivanja muških odijela Josefom Moserom usavršena je kvaliteta i ubrzani su rokovi isporuke, od deset do dvanaest dana od uzimanja mjere. Dnevni je kapacitet nove linije dvjesto sakoa izrađenih po mjeri, na čijoj je izradi angažirano tridesetak radnika.

Na segment šivanja po mjeri otpada od petnaest do dvadeset posto ukupne proizvodnje muških odijela koja se izrađuju pod poznatim svjetskim brendovima od najfinijih materijala. Jedan od njih jest Loro Piana, talijanska kompanija specijalizirana za vrhunske luksuzne tkanine od kašmira i vune. Kotka šije po mjeri i za domaće kupce, cijena je takvih odijela oko 7000 kuna; za usporedbu, ista usluga u Njemačkoj se plaća od 1300 do 1500 eura, ovisno o tkanini. Mjera se može uzeti u Krapini, ali ujesen se planira otvoriti prostor u Zagrebu kako bi se povećao odaziv kupaca Kotkinih odijela. Specifičnost je usluge i što se na svako odijelo, ako kupac želi, mogu upisati inicijali osobe koja će ga nositi.

Sva je proizvodnja prodana unaprijed i izvoz nije stao iako kupci jako pritišću Kotku da produlji rokove plaćanja, odnosno da ih odgodi četrdeset dana od isporuke iako je uobičajena praksa u toj industriji da se plaća pri preuzimanju, ističe Cerovečki. Tvrtka i dalje pregovara o tome da zadrži prvotni dogovor od trideset dana jer joj je toliko produljenje roka atak na likvidnost, što si ne može dopustiti jer će u tom slučaju biti primorana tražiti kredite za likvidnost.

Inače, Kotka pod istim imenom posluje 76 godina i cilj joj je biti vodeća konfekcija u proizvodnji visokokvalitetnih muških odijela u regiji. Tajna je njezina uspjeha u konceptu izrade: u 168 operacija i uz nužan ručni rad od 176 dijelova izradi se najkvalitetnije muško odijelo.

25. travanj 2024 09:22