Hrvatska
StoryEditor

Kraljevstvo za dobro skladište!

29. Rujan 2021.
skladište korona
Glad za kvalitetnim skladišnim prostorom, osobito na području Zagreba, postoji već nekoliko godina, a sada je eskalirala pucanjem globalnih dobavnih lanaca, što tvrtke sili na stvaranje zaliha. Investitori u nova skladišta u taj posao ulaze bez straha da im se neće isplatiti

Kada je lani, u vrijeme korone i dok još nitko nije mogao predvidjeti kako će se stvari razvijati, nekoliko velikih logističara odlučilo graditi moderna skladišta u okolici Zagreba, bio je to već tada signal da u Hrvatskoj nedostaje tehnološki dobro opremljenih skladišnih kapaciteta.

Primjerice, u Velikoj Gorici tvrtka Log Expert počela je graditi skladište veličine 65 tisuća kvadrata, u kojem je već unaprijed unajmljeno 65 posto prostora. Češka tvrtka RC Europe pak prikuplja dokumentaciju za gradnju skladišnog prostora od 70 tisuća kvadrata pokraj Samobora. Gradnja će početi u ožujku sljedeće godine, a otvorenje se predviđa početkom 2023. No budući da je potražnja za slobodnim skladištima eskalirala pucanjem globalnih dobavnih lanaca, što tvrtke prisiljava da gomilaju zalihe i repromaterijala i gotovih proizvoda uoči Božića, za one koji upravo sada tragaju za kvalitetnim smještajem za svoju robu već je kasno.

Bruno Gaćeša, čija tvrtka Fadalti iz Lučkog pokraj Zagreba iznajmljuje svoja skladišta, svojom pričom potvrđuje trenutačnu glad za tim objektima. Lani, na početku korone, otkazalo mu je nekoliko tvrtki i počeo je 'razbijati' glavu zabrinuto se pitajući što sad.

– Međutim, nije prošlo ni dva mjeseca, a ja sam popunio skladišta i k tome je bilo dodatnih upita. Potražnja za skladišnim prostorom raste i zbog toga ću graditi nova te ćemo možda dograđivati i postojeća. U taj projekt idem bez ikakva straha – priča Gaćeša.

Vedrana Likan iz Colliersa, konzultantske kompanije za investicije i nekretnine, veli da se potražnja za kvalitetnim skladišnim kapacitetima osjeti već godinama. Ilustrira to informacijom da dosta kompanija svoju robu skladišti u susjednim zemljama. Potražnja za skladištima porasla je, napominje, jer je i hrvatsko gospodarstvo ojačalo. Štoviše, u Colliersu kažu da je industrijsko-logistički (I&L) sektor još za vrijeme koronakrize imao veći angažman, ponajprije zbog rasta e-trgovine. No napominju da je hrvatski I&L sektor vrlo specifičan iz nekoliko razloga.

– Međunarodni brendovi snažno su prisutni na lokalnoj razini, ali već se godinama bore pronaći prikladne skladišne prostore u Hrvatskoj. Većina skladišne ponude zastarjela je i služila je ponajprije za specifične potrebe, a potražnja je stalno rasla zbog poboljšane gospodarske situacije i sveukupne povećane aktivnosti maloprodajnog sektora. Potražnja je posljednjih godina nadmašila ponudu, vidjeli smo da se neke tvrtke razvijaju u tom smjeru, poput Atlantic Grupe, Hrvatske pošte, Gebrüder Weissa… Zdravstvena kriza još je više ubrzala tu snažnu potražnju i predstavila priliku developerima da osiguraju nove, moderne i velike prostore na tržištu za respektabilne zakupce – objašnjavaju u Coliersu.

Gaćeša kaže da su sva kvalitetna skladišta popunjena, a slobodnog prostora ima u starijim skladištima koja su slabije tehnološki i infrastrukturno opremljena. I na Zagrebačkom velesajmu kažu da unatrag nekoliko godina imaju popunjene sve prostore za zakup. Doduše, manji dio su skladišta (16 posto), ali puna su, kao i ona bjelovarske tvrtke Kudumija.

– Unazad godinu dana, pogotovo zadnjih nekoliko mjeseci, učestalije dobivamo upite za skladištenje razne robe, od gotove do poluproizvoda i sirovina – ističe Dario Kudumija, suvlasnik tvrtke.

Iako je u zadnjih godinu dana nastavljen rast potražnje za skladištima oko Zagreba, te tek blago u Splitu, kako kaže Jasminka Biliškov, vlasnica agencije za nekretnine Biliškov, postavlja se pitanje koliko je pak razlog tome to što sve više tvrtki nabavlja veće količine sirovina i repromaterijala koje treba skladištiti (kako bi preduhitrile moguću nestašicu).

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom ili digitalnom izdanju poslovnog tjednika Lider.

22. travanj 2024 09:26