Hrvatska
StoryEditor

Kriptovalute ili inflacija - što je veća prijetnja stabilnosti financijskog sustava?

10. Svibanj 2021.
foto Shutterstock
Piše:
piše Domagoj Mataić
[email protected]

Istraživanje američkih Federalnih rezervi (FED) pokazalo je da brokerske tvrtke, investitori, politički savjetnici i akademici sve više percepiraju kriptovalute i stablecoine kao potencijalnu prijetnju stabilnosti postojećeg financijskog sustava.

Otprilike 20 posto od 24 stručnjaka koje je kontaktirala američka središnja banka navelo je kriptovalute/stablecoine kao potencijalni rizik za financijsku stabilnost. Istraživanje je uključeno u najnovije polugodišnje izvješće FED-a o financijskoj stabilnosti, koje je objavljeno prošlog tjedna.

Konkretno, zaposlenici FED-a nisu spominjali kriptovalute u svojoj analizi rizika, također kriptovalute niti stablecoini nisu spomenuti u prethodnom izvješću objavljenom u studenom 2020. Najveći rizik naveden u istraživanju bile su novi sojevi koronavirusa otpori na cjepiva, zatim nagli rast realnih kamatnih stopa i porast inflacije.

Iz Fed-a su napomenuli da su vrijednosti pojedinih imovina povišene u odnosu na povijesne norme. U prošlotjednoj izjavi predsjednik Fed-a Jerome Powell izjavio je da su „stvari“ na tržištu kapitala postale pomalo ekstremne, pritom misleći na najpoznatiju meme kriptovalutu.

Odgovarao je na pitanje novinara u kojem je spomenuo dogecoin, čija je cijena ove godine skočila 122 puta na 73 centi, čime mu je tržišna kapitalizaciju dosegnula preko 80 milijardi dolara, što je više od tržišne vrijednosti dionica mnogih svjetski poznatih poduzeća poput Honde i BMW-a. Cijena bitcoina, najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji, udvostručila se ove godine, te dosegla tržišnu vrijednost preko 1,05 bilijuna dolara.

Naravno, s druge strane, bitcoin entuzijasti vide FED kao potencijalnu prijetnju financijskoj stabilnosti, pretpostavljajući da će bezobzirno bilijunsko tiskanje novca od početka 2020. pokrenuti neobuzdanu inflaciju. Činjenica da je petina svih dolara u optjecaju kreirana samo u 2020. godini, izaziva opravdanu zabrinutost ne samo bitcoin entuzijasta, već svih sudionika na tržištu kapitala.
 

16. travanj 2024 13:25