Hrvatska
StoryEditor

Kvarner prodaje 20 post-covid programa za turiste koji su preboljeli koronu

03. Svibanj 2021.

Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera jedan je od prvih osnovanih u Hrvatskoj i djeluje već dulji niz godina, a sada je suradnju svih dionika zdravstvenog turizma (iz medicine, turizma, znanosti i obrazovanja), iskoristio u novom kontekstu globalne pandemije i osmislio programe oporavka od koronavirusa koji bi se mogli dobro prodavati i na domaćem i na međunarodnom tržištu.

S obzirom na to da svaki pacijent ima različite posljedice, programi se svakom pacijentu, odnosno gostu prilagođavaju nakon što se napravi sveobuhvatna specijalistička obrada i dijagnostika, odnosno klinički uvid u sliku osobe, a potom se kreiraju rehabilitacije (primjerice bolesti dišnih organa i organa za kretanje, astma, bronhitis, KOPB i druge, kao i mentalne rehabilitacije), vježbe rekondicioniranja, nutricionističke preporuke, kardiološke intervencije, terapije prevladavanja povećanih poremećaja u ponašanju i drugih poremećaja te liječenje ostalih stanja generiranih koronavirusom. Turistička zajednica Kvarnera upravo provodi niz virtualnih prezentacija za novinare, agente i partnere.

Klaster zdravstvenog turizma čini 30-tak članica, od hotelskih kompanija, putničkih agencija, privatnih poliklinika, domova zdravlja, farmaceutskih kompanija itd. Na post-covid 'meniju' trenutno je 20-tak različitih proizvoda, poput 'Dvotjednog Post-COVID Thalasso programa' koji uključuje sveobuhvatnu dijagnostiku ovisno o procjeni liječnika: laboratorijski nalazi, ultrazvuk srca, EKG u mirovanju, Holter ECG, Holter RR (ABPM), ergo(spiro)metrija / test 6 minutnog hoda (6MWT), MR, savjetovanja nutricionista i plana prehrane za tri mjeseca, zatim 'Post-COVID izrade personaliziranog trenažnog procesa' u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije (personaliziranog trenažnog procesa (tjelovježbe) putem spiroergometrije uz procjenu kardiopulmonalnog sustava), do raznih 'soft' varijanti oporavka kroz wellness, vitality programe, jogu, akupunkturu i sl. Proizvodi se mogu ponuditi i kao dio paketa turističke agencije u kojemu se nude i razne kombinacije zdravstveno-turističke ponude.

Turistička zajednica Kvarnera uputila je Ministarstvu turizma i sporta inicijativu da regija Kvarner bude obuhvaćena kao pilot-projekt u nacionalnom strateškom dokumentu, u sklopu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine, kao i inicijativu certificiranja regije kao destinacije zdravlja. Prije pandemije, u 2019. oko 80 tisuća gostiju je na Kvarneru boravilo zbog pružanja usluga u zdravstvenom turizmu.

U Klasteru navode da je svjetska kriza izazvana koronavirusom pokazala koliko je regija Kvarner spremna prilagoditi se novim trendovima u turističkoj potražnji, a to je potreba oporavka od posljedica za osobe koje su preboljele virus COVID-19, ali i za sve ostale osobe koje su više od godinu dana izložene raznim utjecajima krize kao što su stres, povećani radni napori, pad kvalitete života uzrokovan egzistencijalnim problemima i restrikcijama u kretanju i putovanjima, što sve zajedno generira trend u turizmu koji se izravno veže uz ponudu zdravstvenog turizma.

20. travanj 2024 00:35