Hrvatska
StoryEditor

Lažni posrednici u oglašavanju traže liječnike, bankare i IT-jevce iz Pakistana za rad u Hrvatskoj

23. Rujan 2021.
lažno oglašavanje

Inženjeri, liječnici, građevinski djelatnici, arhitekti, instruktori, medicinske sestra i drugo osoblje, softverski inženjeri, vozači, vrtlari, pa čak i marketinški stručnjaci i bankari. Sve te profile zanimanja navodno traže brojni hrvatski poslodavci, što i nije toliko čudno da se oglas nije objavio na stranicama posrednika tvrtki za privremeno zapošljavanje u Pakistanu pod imenom Khawaja Manpower.

Navodno su brojni klijenti Khawaja Manpower-a u potrazi za svim tim profilima radne snage i objeručke nude poslove Pakistancima koji su spremni na avanturu života u obećanoj zemlji Hrvatskoj.

- Mi smo najbolji most između hrvatskih poslodavaca i pakistanskih tražitelja posla. Znamo da Pakistan ima veliki potencijal i želimo ga istražiti i maksimalno iskoristiti za obje strane. Kao posrednici, mi smo tu da vam osiguramo najveće šanse i odgovarajuću naknadu za rad prema svjetskim standardima - stoji u oglasu koji je objavljen na webu i na svim društvenim mrežama. Maila za kontakt nema, jedino je naveden telefonski broj, koji navodno odgovara na WhatsApp poruke, premda na naše poruke nije stigao odgovor.

Uvoz radne snage iz Pakistana, Nepala i s Filipina u Hrvatsku jest uvećan, potvrđuju u Manpoweru Hrvatska, no kad su takvi oglasi u pitanju uglavnom se radi o lažnom oglašavanju, kojeg su i sami primijetili. Ovaj oglas, kažu, nije iznimka. Niti je povezan s grupacijom ManpowerGroup, kao ni s podružnicom u Hrvatskoj.

- U svrhu preventivne zaštite potencijalnih zaposlenika i kandidata, jednako kao i partnera kompanije ManpowerGroup, obavještavamo i upozoravamo da pojedina pravna i fizička lica kontaktiraju kandidate na području čitave regije i lažno se predstavljaju kao predstavnici ManpowerGroup, koristeći utjecaj našeg međunarodnog brenda radi ostvarivanja nezaslužene financijske koristi, pritom obećavajući lažne poslovne pozicije. Kanali komunikacije s kojih dolaze ove ponude obuhvaćaju aplikacije Viber i WhatsApp, ali i ostale društvene mreže. Poduzeli smo sve formalnopravne radnje kako bi zaštitili interese kandidata, poslovnih partnera i vlastitu reputaciju, ali i zaustavili i pravno sankcionirali ove aktivnosti - poručuju iz ManpowerGroupe.

18. travanj 2024 05:23