Hrvatska
StoryEditor

M+ Grupa u prvom kvartalu 2021. bilježi rast od 24 posto u odnosu na lani

03. Svibanj 2021.
Darko Horvat, M+ Grupafoto Dražen Lapić

Poslovne poduhvate i akvizicije Meritus ulaganja, odnosno M+ Grupe, otkad se prije dvije godine pojavila na tržištu, poslovna zajednica još uvijek teško prati i razumije. Zapravo nije teško shvatiti logiku agresivnog širenja u jednoj specifičnoj i neiskorištenoj niši. Samo mi u Hrvatskoj na to nismo navikli.

Navikli smo da druge kompanije kupuju naše, a ne obrnuto. M+ Grupa u dvije godine narasla je u lidera u regiji u segmentu pružanja outsourcinga poslovnih procesa (BPTO), rekordnom dinamikom preuzimanja digitalnih, HR i ostalih tehnoloških kompanija, zajedno sa stručnjacima koji su postavili te poslovne sustave. A takvih je u portfelju M+ Grupe trenutno 11.

Lani u siječnju M+ Grupa kupila je tursku CMC grupu, turskog lidera na tržištu call centara, u partnerstvu s fondom Mid Europa. Sinergijski efekti te akvizicije najbolje se očituju u svježim financijskim izvještajima Meritus ulaganja za 2020, koji su objavljeni na Zagrebačkoj burzi 1. svibnja.

M+ Grupa je lani ostvarila konsolidirane prihode u iznosu od 707 milijuna kuna, što je za 116 posto više nego 2019., kada su iznosili 327 milijuna. Akvizicija u Turskoj tome je doprinijela za 286 milijuna kuna.

Dobit iz poslovanja iznosila je 68,1 milijuna kuna, što je pak 794 posto više nego u 2019, kada je iznosila 7,6 milijuna. EBITDA se povećala za 200 posto na 136,5 milijuna kuna.

Broj zaposlenih porastao je s 2796 na 7923, čime je CMC doprinio s impresivnih pet tisuća zaposlenih. Doprinio je i rastu vrijednosti imovine koja je u 2019. iznosila 283 milijuna, a u 2020. 909 milijuna kuna. Osim akvizicije u Turskoj, M+ Grupa lani je preuzela i 51 posto udjela softverske kompanije Bulb iz Zagreba koja izrađuje napredne platforme za digitalizaciju korisničke podrške te IT tvrtku Geomant u partnerstvu s tvrtkom Concentric Technologies, čije će sjedište biti u Hrvatskoj, a pokrivat će tržišta SAD-a, Velike Britanije i jugoistočne Europe.   

Kompanija je lani doživjela i dvije promjene na ključnim pozicijama. Tako je predsjednika Uprave Ivana Posavca, koji je dao izvanredan otkaz, zamijenio na čelnoj funkciji dotadašnji član Uprave, Darko Horvat, a u Upravi mu se pridružio i Tomislav Glavaš, dotadašnji član Nadzornog odbora koji je predstavljao radnike. M+ Grupu je napustio i Zvonimir Mršić, dotadašnji predsjednik NO, na čije je mjesto došao Sandi Češko.

U vlasničkoj strukturi nije bilo promjena. Većinski vlasnik ovog 'poslovnog geparda' je obitelj Orešković (Stjepan i Manica) s 58,27 posto udjela, slijede mirovinski fondovi s 33 posto udjela, Nuklearna elektrana Krško sa 6,2 posto, a svi ostali imaju manje od pet posto.

U financijskom izvještaju Meritus ulaganja piše da je glavni pozitivan trend za Grupu u prošloj godini bilo smanjivanje fizičkih mjesta poslovanja u maloprodaji, čime se povećala potražnja za udaljenom interakcijom, što je core biznis Grupe (pružanje korisničke podrške, chatovi, e-pošta i sl).

Piše i to da je segment BPTO tržišta fokusiran na rast digitalnih rješenja, umjetne inteligencije, automatizacije poslovanja, što sve ide u korist pretpostavci za daljnji rast poslovanja po stopi od 20 do 25 posto u idućih pet godina.   

Grupa trenutno pruža usluge u 58 zemalja svijeta, posluje s preko 260 klijenata, ima urede na 17 lokacija. Lani se proširila na nekoliko novih europskih tržišta i na područje SAD-a. U zadnjem kvartalu proširila je portfelj klijenata s novom međunarodnom farmaceutskom kompanijom, e-commerce modnom kompanijom, velikim teleoperatorom i kompanijom za dostavu.

S obzirom na sve, valja primijetiti da se dionicom Meritusa nije trgovalo od listopada prošle godine te da je u dvije godine bilo svega sedam transakcija.

Nitko ne može predvidjeti gdje je kraj njihovom širenju, a ako je riječ samo o dizanju performansi i portfelja kako bi se na koncu biznis bolje prodao, ovo je primjetno jedno od najuspješnijih 'boostanja' vrijednosti na hrvatskom tržištu.

M+ Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) je u prvom kvartalu 2021. ostvarila rekordne poslovne rezultate uz porast prihoda za 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 192 milijuna kuna, priopćeno je iz te tvrtke. Istodobno, ostvaren je snažan rast profitabilnosti, pa je EBITDA porasla na 34 milijuna kuna, što je 66 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA marža porasla je na gotovo 18 posto ukupnih prihoda kompanije. Zaduženost kompanije je na niskoj razini što dodatno omogućuje daljnji nastavak propulzivnog rasta.

18. travanj 2024 05:24