Hrvatska
StoryEditor

Mađari (privremeno) odustali od preuzimanja Slatinske banke

07. Studeni 2020.
Adam Balog
MKB je Budimpeštanskoj burzi objavio da prekida ispitivanje mogućnosti i uvjeta stjecanja dioničkog udjela u Slatinskoj banci. No neslužbeno doznajemo da Mađari zapravo nisu odustali, nego da su proces samo odgodili dok ne završe spajanje s dvije banke u Mađarskoj

Mađarski MKB Bank odustao je od preuzimanja Slatinske banke iako su Lideru prije nepunih mjesec dana interes i odluku o kupnji te naše banke potvrdili iz MBK-ove središnjice u Mađarskoj. Kako je na Budimpeštanskoj burzi objavio MKB, na čijem je čelu Uprave Ádám Balog, a zatim je tu informaciju investicijskoj javnosti priopćila i Slatinska banka, MKB prekida ispitivanje mogućnosti i uvjeta stjecanja dioničkog udjela u Slatinskoj banci. Iako do sada nisu obrazloženi razlozi odustajanja, iz neslužbenih izvora doznajemo da Mađari zapravo nisu odustali od Slatinske banke i da će im ona biti ulaznica na hrvatsko bankarsko tržište iako je prema veličini i tržišnom udjelu na samom začelju, nego da su taj proces samo odgodili. Naš izvor navodi, a o tome piše i Reuters, da mađarski MKB Bank u ovome trenutku privodi kraju kompleksni proces spajanja s druge dvije velike financijske institucije u Mađarskoj – državnom bankom Budapest Bank i štedno-zajmovnom grupacijom Takarék. Spajanjem tih triju subjekata nastat će druga najveća bankarska grupacija u Mađarskoj koja će znatno utjecati na financijsko tržište u ovome dijelu Europe, a preuzimanju Slatinske banke navodno će se posvetiti odmah nakon dovršetka najnovijih akvizicija u matičnoj zemlji.

Neimenovani izvor također navodi da je nakon uspješnoga dubinskog snimanja Slatinske banke i nakon što u mađarski investicijski fondovi preuzeli znatan dionički udjel stvoren preduvjet da MKB ipak dovrši započeto preuzimanje. Inače, banka trenutačno ima disperziranu vlasničku strukturu, a od postojećih dioničara nijedan ne sudjeluje s udjelom većim od 10 posto. Početkom rujna Slatinska banka obavijestila je ZSE i Hanfu da je mađarski investicijski fond MKB Egyensúly Nyíltvégű Befektetési Alap kupnjom 84.758 redovitih dionica od slavonskog investicijskog fonda SZAIF-a stekao 9,22 posto dionica Slatinske banke.

Rezultati poslovanja Slatinske banke na polugodištu najviše su obilježeni ​pandemijom COVID-19 i potresom u Zagrebu, piše u bankinu godišnjem izvješću. Ostvarena je dobit od 1,9 milijuna kuna uz ciljano smanjenje bilance zbog smanjenja neaganžiranih likvidnih sredstava. Inače, Slatinska banka d. d. osnovana je 1992. i pripada skupini malih banaka, 18. je po veličini među bankama u Hrvatskoj i drži samo 0,33 posto tržišta.

25. travanj 2024 13:29