Hrvatska
StoryEditor

Mali ulagači naučili su manipulirati kao veliki

10. Veljača 2021.

Davnih 80-ih godina prošlog stoljeća, koje zbog pandemije djeluju još davnije, jedan svijetu nepoznat američki lanac brze hrane odlučio je napasti svemoćni McDonald's novim hamburgerom. Služeći se zdravim razumom i svim uzusima ekonomije, A&W odlučio je potkopati McDonald'sov poznati sendvič Quarter Pounder (nazvan prema pljeskavici teškoj četvrt funte, koja se zbog metričkog sustava drugdje obično zove Royal Cheese), svojim Third Pounderom (trećina funte), ali akcija je neslavno propala zato što prosječni Amerikanac nije baratao s elementarnim poznavanjem razlomaka, slijedom čega je bio uvjeren da trećina znači manje od četvrtine.

S tom zabavnom epizodicom u vidu, nije teško shvatiti zašto je tim istim ljudima širom otvoriti vrata investiranja u dionice i druga tržišta iznimno hrabra odluka. Zadnji put kada je narodna masa nahrupila na burzu uvjerena kako ne može izgubiti u povijesti je ostao zabilježen kao Velika depresija. Iako postoji niz različitih tumačenja uzroka najveće ekonomske krize u modernoj povijesti, nekontrolirana navala malih ulagača na dionice sasvim je sigurno odigrala jednu od ključnih uloga u krahu burze 1929. i užasu koji je uslijedio. Takozvano maloprodajno ili dnevno ulaganje (aktivnost malih ulagača) odavno nije neka novost, ali uspon digitalnih platformi za trgovanje na mobitelima, društvene mreže, liberalizacija financijskog sektora i globalna pandemija bili su ta savršena kombinacija sastojaka potrebna za pojavu 'fenomena GameStop'.

Višak vremena uzrokovan pandemijskim zaključavanjem ljudi u kuće uparen s viškom sredstava na računu naveo je mnoge ulagačke rekreativce, među kojima se našao i određeni broj financijski vrlo pismenih pojedinaca, na kockanje na tržištima kapitala, tim više što su aplikacije poput Robinhooda (nije dostupan u Hrvatskoj) ulaganje u razne oblike imovine pretvorile u igru dostupnu svima, a tržište kapitala neumorno je raslo potpuno neopterećeno očajnom situacijom u realnoj ekonomiji koju bi navodno trebalo odražavati. Sve navedeno ponukalo je nemali broj članova subreddita /WallStreetBets (Reddit je društvena mreža koncipirana slično internetskim forumima gdje korisnici mogu raspravljati o raznim temama) da se otvoreno dogovore manipulirati vrijednošću dionice GameStopa s ciljem istiskivanja short sellera (takozvani short squeeze).

Pritom se uopće nisu vodili objektivnim ekonomskim pokazateljima, budući da je lanac trgovina za videoigre, igraće konzole i pripadajuće dodatke umnogome relikt neke prošle ere čija budućnost odavno ne djeluje obećavajuće, zbog čega i jest često predmet profesionalnih short sellera, nego sentimentalnom vezanošću uz taj lanac. Nadaleko je, naime, poznata slabost milenijaca na njihovo djetinjstvo, a GameStop kod mnogih Amerikanaca figurira kao jedna od potki nostalgije za nepovratno izgubljenom nevinošću. Preko Reddita koordinirana operacija pumpanja vrijednosti dionice uspjela je spektakularnije nego su i sami 'urotnici' mogli zamisliti; toliko da su ubrzo veliki igrači, među njima najizloženiji Melvin Capital, počeli bježati glavom bez obzira iz short pozicija kako bi barem malo srezali gubitke. Koliko su poniženi profesionalni ulagači najbolje ilustrira podatak da je Melvin u siječnju izgubio pola vrijednosti svog portfelja.Usprkos očitom tržišnom manipuliranju, pitanje je hoće li netko za to odgovarati jer je zakonska regulativa nejasna u tom slučaju. 

Što na sve ovo kaže tržišni analitičar Lee Adler, kakvu igru vodi Wall Street te više o usponu malog ulagača i mogućnostima ulaganja pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. 

18. travanj 2024 22:02