Hrvatska
StoryEditor

Milan Deskar-Škrbić i Darjan Milutinović dobitnici nagrade Zaklade Hanžeković

11. Siječanj 2021.
Darjan Milutinović i Milan Deskar-Škrbićfoto HNB

Iz Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković objavljeno je da su nagrade za najbolji znanstveni rad u 2020. godini osvojili Milan Deskar-Škrbić i Darjan Milutinović iz Hrvatske narodne banke za rad Dizajn paketa fiskalne konsolidacije i modelski pristup procjeni fiskalnih multiplikatora u Hrvatskoj.

U nagrađenom radu Milan Deskar-Škrbić i Darjan Milutinović pokušali su doprinijeti razumijevanju makroekonomskih učinaka fiskalnih konsolidacija na primjeru konsolidacije koju je Hrvatska provela za vrijeme trajanja Procedure pri prekomjernom deficitu u razdoblju od 2014. do 2016.

Tom najvećom konsolidacijskom epizodom u hrvatskoj ekonomskoj povijesti, javne su financije konačno - nakon značajnog pogoršanja uzrokovanog globalnom financijskom krizom i dužničkom krizom u euro području – vraćene na održivu putanju.

U jeku globalne COVID-19 krize, a u Hrvatskoj i potresa, koji dovode do iznimnih povećanja deficita i javnog duga, rezultati nagrađene analize mogu pomoći pri dizajniranju paketa fiskalnih stimulansa koji bi poduprli snažniji gospodarski oporavak i/ili paketa srednjoročne fiskalne konsolidacije nužne za vraćanje novih omjera javnog duga i BDP-a na održive putanje.

Dodjela nagrade i predstavljanje nagrađenog rada održat će se virtualno u petak 15. siječnja u 10:00. na platformi Zoom, uz obveznu registraciju

24. travanj 2024 01:30