Hrvatska
StoryEditor

Milanović na Liderovom klubu izvoznika ‘opalio‘ po svemu: turizmu, izvozu, epidemiji, gospodarskoj diplomaciji

10. Lipanj 2020.
Zoran Milanovićfoto Ratko Mavar
Piše:
piše Jozo Knez
[email protected]

Predsjednik Zoran Milanović obratio se okupljenim izvoznicima na Liderovom klubu izvoznika, te je u početku čestitao na cijenjenom događaju koji je ostavio traga u hrvatskom ekonomskom dijalogu i skretanju svijesti da je izvoz važan. Kazao je kako je imao zadanu temu koja je bila Uloga izvoza u gospodarskom rastu i oporavku – što nas očekuje, ali da se ipak neće striktno držati te teme. 

- WHO je prema zadnjim studijama objavio da oni koji nemaju simptome nisu zarazni, što ako je ova informacija istinita, govori da je sve ovo bilo uzaludno i štetno i da smo zatvorili cijeli svijet bez razloga. Ali prevalili smo loše razdoblje i to je nešto pozitivno – rekao je uvodno Milanović.

Osvrnuo se na razdoblje kada je kao premijer preuzeo vlast u državi te je kazao kako je tada zatekao tešku financijsku situaciju, koja je tada bila više godišnja i sistemska i da je deficit bio OSAM milijardi kuna.

- Niti jedan pokazatelj tada nije bio dobar – rekao je Milanović i dodao kako je ta kriza tada trajala nekoliko godina dok je ova sada trajala samo par mjeseci. Danas su sve države usmjerene prema izvozu i prema pozitivnoj bilanci.

- Danas je fokus na robi a ne na uslugama i tu smo frustrirajuće slabi. Niti jedna Vlada nije napravila ono što je trebala, a podaci da je pokrivenost uvoza izvozom 60 posto je jako loše – dodao je Milanović. Rekao je kako je sreća da u Hrvatskoj postoji turizam i da tu više uspijemo izvesti kroz usluge nego što uspijemo 'uprskati' kroz izvoz robe. 

- Ono što ohrabruje je poticaj EU od 750 milijardi eura, ali mi moramo dokazati naš case, trebamo argumente da bi ih dobili – dodao je Milanović i kazao kako nas čeka teška godina jer previše ovisimo o turističkoj industriji.

Turizam je blagoslov ali i prokletstvo, a mi ga koristimo samo kao komparativnu prednost. Također, treba paziti da ne uđemo prejako u jednu 'vršu', a druge zanemarimo - rekao je misleći na preveliko oslanjanje na turizam.

Predsjednik Milanović se osvrnuo i na gospodarsku diplomaciju čiji utjecaj treba biti veći.

- Osobno predsjednik ne može puno. Hodočašćenje po drugim državama se mora odraditi, ali koliko se tamo realnih poslova napravi – malo – rekao je Milanović. Na kraju je zaključio kako će kao predsjednik učiniti sve što može za Hrvatski izvoz koji je procvao nakon ulaska u EU.

- Dobro je da smo u EU jer bez njenih kriterija nikad ne bi reformirali ekonomiju da bude funkcionalna. Jedini put za Hrvatsku je otvorenost, a EU je tu da nam ponudi neograničene mogućnosti za one koji žele i hoće, jer novaca u EU ima – zaključio je predsjednik Milanović.

21. travanj 2024 23:09