Hrvatska
StoryEditor

MJERE ZA GOSPODARSTVO - HZZ napokon prestao diskriminirati vlasnike i osnivače tvrtki

11. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

Od uvođenja sustava Vladinih potpora za očuvanje radnih mjesta, iz ciljane skupine radnika koji imaju pravo na potporu, izuzeti su vlasnici i osnivači tvrtki koji imaju više od 25 posto vlasništva u pravnim subjektima i više od deset zaposlenih. Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je da se u mjerama za ožujak sada napokon nalaze i vlasnici tvrtki koji, poput ostalih radnika u djelatnostima za koje se dijele potpore, mogu dobiti četiri tisuće kuna od države.

Isto tako, u mjerama za siječanj i veljaču, ukoliko je više poslovnih subjekata imalo istog osnivača / vlasnika koji pojedinačno  zapošljavaju manje od 10 radnika, a svi poslovni subjekti zajedno imaju više od 10 zaposlenih radnika, potpora se nije odobravala za vlasnike, suvlasnike, osnivače, dok u uputama za ožujak ova odredba nema ograničenja u broju zaposlenih. I dalje je uvjet za dobivanje potpora za određene djelatnosti pad prometa od 40 posto, u odnosu na 2019. godinu, s time da se treba preložiti i usporedba rezultata iz 2020.

U prvom valu mjera potpore nisu mogli dobivati članovi ni predsjednici uprava pa se ta odluka postepeno mijenjala i dozvoljeno je da i menadžment bude uključen u ciljanu skupinu radnika. Vlasnici su na taj način opet bili degradirani u odnosu na ostale. Iz perspektive troška državnog proračuna i nekog ekonomskog značaja za egzistenciju i likvidnost poslovanja tvrtki to i nije neka relevantna mjera. Zbog toga što vlasnik može sada dobiti četiri tisuće kuna tvrtke neće poslovati ni bolje ni lošije. Međutim ona je važna iz perspektive načela pravednosti. I svakako nema isto značenje za vlasnika nekoliko tvrtki i vlasnike pojedinačnih malih tvrtki i obrta.

U najvećem broju slučajeva malih tvrtki direktor je ujedno i vlasnik i osnivač. Tijekom pandemije, ako nije radio, mogao je putem Vladinih mjera pokriti potrebe zaposlenika, ali ne i svoje. Sebi nije mogao isplaćivati plaću niti dobit jer bi izgubio pravo na potpore.

A upravo su osnivači i vlasnici ti koji su u vlastite biznise 'upucali' svoju imovinu, zaduživali se i tijekom ove krize bili na razne načine primorani izmišljati kako da pokriju osnovne troškove prema državi i nastoje 'podebljati' potpore svojim zaposlenicima kako ih ne bi izgubili.

Što se u dodjelama potpora mijenja u ožujku, u odnosu na siječanj i veljaču te što kažu predstavnici poduzetnika na najnoviju mjeru HZZ-a pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

24. travanj 2024 18:31