Hrvatska
StoryEditor

Na Prukljanskom jezeru sprema se novi sudar aktivista i ‘golfera‘, težak 300 milijuna eura

13. Kolovoz 2021.
Prukljansko jezero

Prošlomjesečna Vladina odluka da prihvati ponudu investitora zainteresiranog za gradnju golf-resorta na Prukljanskom jezeru aktualizirala je nastojanje razvoja golf turizma i pretvaranja Hrvatske u atraktivnu golf destinaciju, procesa koji je u posljednja dva desetljeća obilježen otporima, glasnim diskusijama, usputnim kontroverzama i neznatnim rezultatima. 

Sedam godina otkako je projekt uvršten na popis strateških projekata i godinu dana otkako se na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine javio jedini ponuđač, iskazana je suglasnost da tvrtka Dalmatia sport and health resort na obalama atraktivnog Prukljana sagradi golfske terene sa smještajnim kapacitetima, marinom i plažama.

Ta tvrtka sa sjedištem u Splitu u vlasništvu je The Dalmatian Resorta Croatia registriranog u Nizozemskoj, a tražena jamstva da će financijski stati iza projekta osigurale su tvrtke u vlasništvu Ali Parse, britanskog investitora iranskih korijena.

Premda se potencijalno radi o jednoj od najvećih investicija u turizmu, teškoj 300 milijuna eura, Vladino prihvaćanje jedine pristigle ponude, prošlo je usred ljeta uglavnom ispod radara, pa diskusije glasnije od one na sjednici šibenskog gradskog vijeća uz upozorenja da će ogromne količine vode i pesticida potrebnih za održavanje golf igrališta te povećanje plovnog prometa grubo narušiti karakteristike estuarija, a posredno utjecati  i na uzgajališta školjkaša nizvodno, tek treba očekivati.

–Planirani projekt golf-resorta na Prukljanskom jezeru sporan je u najmanju ruku koliko i planirani projekt izgradnje golf-resorta na Srđu poviše Dubrovnika. Nažalost, model izgradnje golf terena kakav se forsira u Hrvatskoj isključivo je povezan s izgradnjom nekretnina. Po tom modelu omogućava se megalomanska turistička izgradnja na vrhunskim lokalitetima na kojima u uobičajenim okolnostima i prema svim drugim važećim pravilima nikad ne bi došlo do ikakve izgradnje. – govori  Enes Čerimagić, pravnik na Programu prava okoliša  Zelene akcije, organizacije za zaštitu okoliša koja se usprotivila i golfu na brdu iznad Dubrovnika.

Prošlog mjeseca odobreni projekt golf-resorta na Prukljanu jedan je od ukupno 14 započetih golf projekata koji su u ovom trenutku u različitim fazama još uvijek papirnate realizacije. Ima među njima projekata za koje postoje investitori koji su spremni odmah započeti s izgradnjom, čim prikupe sve potrebne preostale dozvole odnosno postignu još nezavršene pregovore s državom oko pojedinih projektnih pitanja ali i projekata za koje postoji gotova potrebna građevinska ili lokacijska dozvola ili je prihvaćena Studija utjecaja na okoliš odnosno navedena dokumentacija je u postupku prihvaćanja ali tek treba naći investitora.

Među ključnim razlozima spore realizacije golf-projekata na koje upućuju investitori izdvajaju se dugotrajan, netransparentan i vrlo složen proces dobivanja 300 dozvola i suglasnosti koje trebaju dati 22 institucije, usporena administracija, nepridržavanje propisanih rokova, često i neosnovane tužbe te nesređene zemljišne knjige. Zainteresirani investitori žale se i na stroge propise o zaštiti okoliša kao i na zaštitare okoliša koji im za golf projekte postavljaju niz uvjeta i time onemogućuju njihovu izgradnju na većini predviđenih lokacija.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog izdanja Lidera.

19. travanj 2024 22:57