Hrvatska
StoryEditor

Najmoćnije žene biznisa - Tamara Perko: Želimo ojačati razvojni kapacitet i daljnju prepoznatljivost HBOR-a

11. Prosinac 2019.
ŽENE U BIZNISU 2019, nagrade, Tamara Perkofoto Dražen Lapić

Uz Liderovu konferenciju Žene u biznisu, kojom smo prošlog tjedna, devetu godinu za redom nastojali dati svoj doprinos u promicanju žena u gospodarstvu, objavili smo i u aktualnom broju Lidera listu od 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Prema kriteriju upravljačke moći i nekih 'mekih' kriterija poput utjecaja i doprinosa hrvatskom gospodarstvu, odredili smo i 10 najmoćnijih kojima su na konferenciji uručene i svečane nagrade. Na Liderovom webu objavljujemo serijal njihovih stavova i odgovora na teme upravljanja, cjeloživotnog obrazovanja i zaloga za budućnost, odnosno što misle da iza sebe ostavljaju mlađim generacijama.

Među njima je i Tamara Perko, prva žena HBOR-a i članica Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka koja nam je treće godine za redom na listi 10 najmoćnijih i upravlja sa 107 milijuna eura, što je 20 milijuna manje nego lani. Značajnu ulogu imala je u osnivanju venture capital fonda (EAPB) s Europskim investicijskim fondom (EIF-om)

Koje ste ključne odluke donijeli u posljednjih godinu dana i kako su se one manifestirale na Vaše radno okruženje i tržište općenito?

Najvažnije odluke odnose se na prioritetna područja, a to su: podrška izvoznicima, korištenje sredstava EU fondova, razvoj novih proizvoda, smanjenje broja kreditnih programa i omogućavanje povoljnijih uvjeta kreditiranja te izrada srednjoročne strategije.

Najbolje rezultate postigli smo upravo na područjima koja smo odredili kao prioritetna - podrška izvoznicima rasla je po stopi od 23 posto, a za projekte sufinancirane iz sredstava EU fondova odobren je pet puta veći iznos od onog u prethodnom razdoblju. Na području razvoja novih proizvoda, osim provedbe financijskih instrumenata, potaknuli smo i razvoj fondova rizičnog kapitala. Fond za startup poduzeća već je u funkciji, a tijekom iduće godine očekujemo da će i poduzeća koja nisu u početnoj fazi razvoja moći koristiti ovaj izvor financiranja te u svom rastu više neće biti oslonjeni samo na vlastiti kapital ili kreditno zaduženje.

Kako bismo izbjegli preklapanja i olakšali snalaženje, broj kreditnih programa smanjili smo s 25 na 9 pri čemu smo posebno pazili da ne zakinemo naše korisnike te smo paralelno olakšali uvjete kreditiranja i snizili kamatne stope za veliki broj korisnika značajno ispod dva posto. Izrada strategije, čiji su troškovi realizacije financirani iz bespovratnih sredstava koja je odobrila Europska komisija, omogućit će povećanje efikasnosti i još bolje prilagodbe naših aktivnosti suvremenim trendovima i potrebama tržišta.

Koji su vaši prioriteti u daljnjem razvoju kompanije?

Želimo ojačati razvojni kapacitet i daljnju prepoznatljivost HBOR-a kao uspješne proaktivne razvojne i izvozne banke. Implementacijom strategije postavit ćemo jasne ciljeve na nekoliko područja koja smo prepoznali kao potencijal za daljnji razvoj, a to su podrška povećanju konkurentnosti i ulaganju u istraživanje i razvoj, zaštitu okoliša, održivi regionalni razvoj te internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva. Istovremeno, pripremamo se i za idući višegodišnji Financijski okvir 2021.-2027. kako bismo hrvatskim poduzetnicima omogućili što bolje korištenje EU sredstava koja će biti dostupna. Kao i do sada, stavljat ćemo fokus na razvoj tržišta vlasničkog kapitala, kao alternativnog načina financiranja.   

Obrazovanje je jedno od ključnih i najizazovnijih područja za osnaživanje žena u poduzetništvu. Koje ste dodatne edukacije, seminare, treninge i ostale oblike usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja do sada pohađali?

Osim sveučilišnog obrazovanja na području ekonomije i stjecanja titule magistra znanosti na području financija, ovlašteni sam financijski savjetnik te sam dodatno pohađala edukacije na područjima kao što su financiranje zelenih, odnosno održivih projekata kao i niz seminara tematski vezanih uz financije i bankarstvo te upravljanje i organizaciju.

Kako, uz sve izazove privatnog i poslovnog života, naći snage i vremena za usavršavanje i rad na sebi?

Bez obzira na prirodu mog posla, uvijek pronalazim vremena za usavršavanje i rad na sebi. Osim već spomenutih formalnih oblika obrazovanja, posebno bih istaknula usavršavanje kroz svakodnevno poslovanje. Mnogobrojni kontakti s poduzetnicima, ali i kolegama bankarima iz Hrvatske i inozemstva, posebice u okviru međunarodnih udruženja čiji smo članovi, predstavljaju vrijednu podlogu za razvoj i rješavanje izazova s kojima se svakodnevno susrećem. Praćenje literature te aktivno sudjelovanje na znanstvenim, ekonomskim i stručnim skupovima prilika su za nadogradnju znanja i uvid u najnovije trendove u razvoju gospodarskih, ali i drugih aktivnosti.

Što mislite da iza sebe ostavljate novim generacijama? Koje ste sustave i uzorke ponašanja unutar radnog procesa promijenili, poboljšali?

Živimo u svijetu izuzetno brzih promjena, stoga mi je cilj dinamizirati i povećati učinkovitost svih segmenata funkcioniranja HBOR-a, ali i prilagoditi naše usluge novim zahtjevima tržišta i poduzetnika te brzorastućim granama gospodarstva koje prije nekoliko godina gotovo da i nisu bile zastupljene. Intenzivno radimo na pojednostavljenju i digitalizaciji procesa kako bismo omogućili jednostavniji pristup našim sredstvima, unaprijedili komunikaciju s potencijalnim korisnicima, ali i prilagodbu naših usluga njihovim potrebama. Sustavno razvijamo i interne kapacitete, kako bi i naši zaposlenici stekli dodatno obrazovanje te uspješnije pratili potrebe naših korisnika.

19. travanj 2024 11:59