Hrvatska
StoryEditor

Najnovije porezne izmjene mogu iskorisititi i obrtnici

13. Rujan 2019.

Najnovije mjere koje su stupile na snagu 1. rujna, svakako su razveselile obrtnike jer je Ministarstvo financija jasno dalo do znanja da se svi novi neoporezivi primici mogu primijeniti kako na radnike, tako i na obrtnike osobno, kao što je tražila i Hrvatska obrtnička komora. Donosimo kratak pregled kako se najnovije porezne izmjene odnose na obrtnike.

- Naknada za troškove redovne skrbi djece radnika isplaćena na račun radnika temeljem vjerodostojne dokumentacije ustanova predškolskog odgoja te drugih pravnih ili fizičkih osoba koje temeljem posebnih propisa i odluka nadležnog tijela skrbe o djetetu predškolske dobi i to u visini stvarnih izdataka odlična je mjera koju će svakako iskoristiti obrtnici kojima to poslovanje dopušta. Iako je 'na terenu' ova mjera pozitivno ocijenjena, ostavila je pomalo gorak 'okus u ustima' da je zakonodavac propisao mjeru koju je 'prebacio' na same poslodavce, te su obrtnici koji u svom poslovanju muku muče s naplatom svojih potraživanja u nezavidnom položaju prema svojim radnicima.

- Dodatno, obrtnicima kojima djeca ili djeca njihovih radnika više ne idu u vrtić već u školu itekako bi dobro došlo i proširenje mjere na školsku djecu u određenom iznosu (onih 600,00 kn neoporezivih 'čuvaju' za prosinac i vrijeme drugačijeg darivanja).

- Radnici koji imaju blokiran račun neće moći koristiti ovu mjeru za svrhu u koju se sredstva i isplaćuju jer se ona moraju isplatiti isključivo na račun radnika (nije moguće uplatiti sredstva za radnika direktno na račun vrtića).

- Troškovi smještaja radnika koji su nastali za vrijeme radnog odnosa kod poslodavca na temelju vjerodostojne dokumentacije do visine stvarnih izdataka mjera je koju će zasigurno koristiti dobar dio obrtnika poslodavaca za svoje radnike, a posebno očekujemo primjenu te mjere u grani ugostiteljstva i graditeljstva. Mogućnost da obrtnik plati najam za svog radnika (ili za samog sebe) osim odlične mogućnosti krije i zamku – ugovor se naime ne može odnositi na obitelj radnika, a da takav ugovor bude u cijelosti priznat trošak za poslodavca, već samo u obimu koji se odnosi na samog radnika.

- Svakako treba voditi brigu o tome da sam trošak najma ne podrazumijeva troškove utroška struje, vode, grijanja, telefona, interneta, garaže i sl. Ovu naknadu obrtnik također može isplatiti radniku na račun (nadamo se da nije blokiran) ili ugovoriti trošak smještaja radnika (ili sebe osobno) direktno s pružateljem usluga smještaja.

- Obrtnik može osigurati i smještaj radnika u svojim prostorima, ali tada je potrebno osigurati kao dokaz odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju (ugovor po tržišnim uvjetima).

- Nadalje, napokon je novim izmjenama ispravljena i nepravda prema 'nesezonskim' radnicima  na koje je HOK upozorio već u siječnju 2018. godine te je sada trošak smještaja i prehrane omogućen za sve radnike, a ne samo za one koji s poslodavcem imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove.

- Kako su obje mjere 'nove' vjerujemo da će se njihov efekt tek vidjeti u nadolazećim razdobljima, dok se za mjeru troškova prehrane očekuje trenutna primjena. Kako je HOK i tražio višekratno unazad tri godine, omogućena je neoporeziva naknada za prehranu radnika (i obrtnika) i to na dva načina. Obrtnik je u mogućnosti svakom svom radniku (i sebi osobno) ili uplatiti paušalnu naknadu u iznosu 5.000 kuna godišnje (za 2019. godinu u istom iznosu, bez obzira što je mjera tek nedavno stupila na snagu) s osnove prehrane i za to nije potrebno prikupiti nikakvu dodatnu dokumentaciju. Dovoljno je donijeti internu odluku o tome da se naknada isplaćuje.

- Ili, moguće je ugovoriti uslugu prehrane u iznosu do 12.000 kuna godišnje za svakog pojedinog radnika (i za sebe osobno kao obrtnika), podmiriti je bezgotovinski i na taj način neoporezivo dodatno utjecati na primanja radnika. Iz dokumentacije treba biti vidljivo da se radi o trošku kontinuirane usluge prehrane za radnike tijekom radnih dana, račun mora glasiti na poslodavca (na obrt), a moguće je hranu kupiti i u trgovinama, ali na način da se osigura dokaz da se zaista i radi o prehrani radnika (kilogram sira za dvoje radnika koji si rade sendvič naredna dva tjedna neće proći, op.a.)

- U javnosti se već naglašava da je mjera u visini 1.000 kuna mjesečno što nije izrijekom točno, već se radi o mogućih 12.000 kuna godišnje – drugim riječima, ukoliko obtnik ima pravovaljanu dokumentaciju, trošak za pojedinog radnika može biti isplaćen i u razdoblju kraćem od godinu dana (za razdoblje npr. do kraja ove poslovne godine).

- Osim što su svi novi neoporezivi primici dobrodošli, ne može se oteti dojmu dodatne administracije svakom obrtniku, koji se odluči za korištenje određenih mjera. Sve se korištene mjere moraju prijavljivati posebnim, novim šiframa u obrascu JOPPD, u određenim, propisanim rokovima, a potrebno je prije isplate mjere od svih zaposlenika koji ne rade cijelu godinu kod obrtnika pribaviti pismenu izjavu da nisu ostvarili dio ili u cijelosti određene mjere kod bivšeg poslodavca. Zakonodavac posebno naglašava da se vjerodostojna dokumentacija (uz odluku poslodavca), a to su ugovori i računi koji se povezuju s pravom radnika, čuvaju u zastarnim rokovima (11 godina).

- Isto tako, od 1. rujna 2019. u primjeni je i mogućnost isplate većeg iznosa neoporezive tuzemne dnevnice (200,00 kn), što će, vjeruje se, iskoristiti velik broj obrtnika u raznim djelatnostima.

- Za kraj, nikako ne treba zaboraviti napomenuti da sve gore navedene mogućnosti neoporezivih isplata za svoje radnike ostvaruju i obrtnici koji porez na dohodak plaćaju paušalno, u praksi prepoznati kao 'paušalisti'.

14. srpanj 2024 09:11