Hrvatska
StoryEditor

‘Neidealni, ali zeleni‘: Plin i nuklearna energija ipak dio zelene taksonomije

21. Prosinac 2021.
Nuklearne elektranefoto Shutterstock

Prirodni plin i nuklearna energija bit će dio liste prihvatljivih energenata Europske unije poznatom i kao 'zelena taksonomija' koja bi trebala konačno biti objavljena sredinom siječnja. Tako je barem u svom posljednjem intervjuu objavljenom proteklog vikenda u njemačkom Die Weltu signalizirao EU povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Plin nije idealan izvor energije, ali bolji je od ugljena, rekao je komentirajući da čak i ako neki ne žele nuklearnu energiju, da se okane ideološke rigidnosti i budu pragmatični jer će nam i nuklearna energija i plin pomoći u dostizanju klimatskih ciljeva.

 – Stoga u Komisiji računamo na predstavljanje taksonomije koja će uključivati nuklearnu energiju i prirodni plin – izjavio je povjerenik za unutarnje tržište.

Iako taksonomija još nije službeno objavljena, takva je tvrdnja snažan signal tržištu da bi plin i nuklearna energija mogli biti okarakterizirani kao održiva ulaganja. Skupina Zelenih u Europskom parlamentu već je ususret UN-ovom klimatskom summitu COP26 izrazila veliko nezadovoljstvo nazvavši takav rasplet slomom europske energetske tranzicije.

Cijene fosilnih energenata koje su pohrlile u nebo vjerojatno su dodatno potaknule da se plin i nuklearna energija okarakteriziraju održivima. Trakavica oko toga treba li ih smatrati zelenima traje već dugo i uzrokovala je snažne podjele među članicama EU. Austrijanci i Nijemci predvode blok koji zagovara gašenje nuklearki, dok se Francuzi s Poljskom, Češkom i ostalim zemljama među kojima je i Hrvatska zalažu da se ta energija proglasi zelenom. Ti neidealni i donekle zeleni izvori energije kao saveznici u tranzicijskom razdoblju do klimatske neutralnosti obično su 'zelene pranje', smatraju Zeleni. Takvim greenwashingom do pristupa financiranju europskim sredstvima posve je pogrešan put klimatske i energetske politike u Europi, navode oni.

No, sudeći po Bretonovim izjavama čini se da će u toj borbi pragmatičnosti i idealizma prevagnuti pragmatičnost. Ipak Europska unija treba do 2050. godine doseći klimatsku neutralnost. Takav je plan. 

23. travanj 2024 14:00