Hrvatska
StoryEditor

Novi broj Lidera: Kojih je 10 najvećih hrvatskih sustava, gdje je najdublja podjela u hrvatskom društvu, tko je tko u turizmu i bez koga se ne može...

14. Studeni 2019.
Novi broj Lidera 737

Prihodi 74 najveće grupacije lani su porasli za 4,8 posto, a ostatak tvrtki rastao je za čak 11 posto! Slična je usporedba rasta zaposlenosti: milijarderi su broj radnih mjesta povećali za 3,4 posto, a ostali za 5,8. No kad je o dobiti riječ, kod tvrtki s više od milijardu kuna prihoda ona je lani skočila s 8,9 milijardi kuna na 17,4 milijarde. Na ovogodišnjoj listi nije bilo velikih promjena u redoslijedu, ali top 10 se zgušnjava. Detaljnu analizu u Temi tjedna donosi Goran Litvan.

RASLOJAVNJE

Nova crta razdora - Najdublja je podjela u hrvatskom društvu ona na privatni i javni sektor

Zaposleni u privatnom sektoru imaju sve manje razumijevanja za zahtjeve zaposlenih u javnome, a poduzetnici odavno nemaju razumijevanja za poteze države, pa se može ustvrditi da Hrvatska, među ostalim, pati i od podjele na ta dva sektora koja kao da povlače u suprotnim smjerovima. Uzrok podjele na privatni i javni sektor nisu sindikati, nego država. Piše Vanja Figenwald.

AKTUALNO 

Zapošljavanje stranaca - Kvote će od 2021. zamijeniti silna papirologija

Nakon što su godinama ukazivali na nužnost ukidanja kvota na zapošljavanje stranih radnika, činilo se da će hrvatski poslodavci s Prijedlogom novog zakona o strancima napokon doći na svoje jer on odustaje od ograničenja barem što se tiče broja inozemnih radnika koji mogu raditi u Hrvatskoj. Hoće li biti zaista tako saznaje Aleksandra Brzić.

PRILOG

Tko je tko u turizmu

U čemu su sve ostvareni rekordi i zašto je usporila dobit? Tko su dobitnici nagrade Turistički cvijet 2019.? Je li 2018. zaista bila rekordna turistička godina? Zašto sporo otkrivamo loše strane velikih brojeva? Gdje pobjeći od betona i masovnog turizma? Ove i brojne druge teme možete pronaći u Liderovom prilogu o turizmu.

POSEBAN PRILOG

Bez njih se ne može - Stupovi hrvatskoga gospodarstva 

Prvi puta tjednik Lider izdao je specijal - Bez njih se ne može: Stupovi hrvatskoga gospodarstva. Iz podataka Liderovih 1000 najvećih i 500 najboljih te dodatnim redakcijskim 'mekim' kriterijima poput njihova utjecaja na poslovno okružje i uzimajući u obzir ukupnu važnost za hrvatsko gospodarstvo, u specijalu odajemo priznanje izvrsnima, kompanijama na kojima počiva hrvatsko gospodarstvo.

Uza sektorske analize, otkrijte tko su Liderovi najbolji promotori Hrvatske, izvrsni poslodavci, koji su to sektorski prvaci, javni i tajni aduti, ulagači, skakači uvis, tko su najveći i najbolji, tko ima najveću imovinu, a tko su najveći izvoznici, dobročinitelji, najpropulzivniji proizvođači, napredni početnici i poslovni anđeli.

 

18. travanj 2024 14:27